Valtio valmistelee rajuja muutoksia metsäkeskusten toimintaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee muutoksia metsäkeskusten toimintaan. Ministeriön tilaamassa valmisteluraportissa esitetään muun muassa, että maan 13 metsäkeskusta yhdistetään valtakunnalliseksi yksiköksi, jolla on 4-5 aluetoimistoa.

Metsäkeskuksesta halutaan myös tilaajaorganisaatio, joka luopuu liiketoimista esimerikiksi yksityismetsien ojituksissa.

Metsäkeskus Lapin johtaja Jukka Ylimartimon mukaan raportin johtopäätökset ovat liian rohkeita.

- Perusedellytys tilaaja-toimija -mallille on se, että toimijoita on markkoinoilla. Lapissa toimijoita on olemattoman vähän, toimijoita on vähän koko maassa, Ylimartimo muistuttaa.

Lapin kustannustaso kallis

Valmisteluraportissa moititaan esimerkiksi Lapin metsäkeskuksen kallista kustannustasoa.

Lapin metsäkeskus käyttää tientekoon ja ojituksin tänä vuonna 1.6 miljoona euroa. Ylimartimon mukaan hankkeet kilpailutetaan.

Kaikkiaan työryhmän moittimia liiketoimia tehdään Lapin metsäkeskuksessa noin kolme miljoonan arvosta vuosittain. Ne ovat siis yksityismetsien ojitusta, tientekoa ja suunnittelua sekä metsätietojen myyntiä.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaama arviointiryhmä esittänee maakunnallisten metsäkeskusten yhdistämisestä valtakunnalliseksi yksiköksi. Metsäkeskusten roolia muutetaan niin, että töitä vain tilattaisiin, ei toteutettaisi.

Metsäkeskuksen aluetoimisto voi säilyä kuitenkin edelleen Rovaniemellä, mutta 120 henkilön työvoimaan valtion metsäsektorin säästötoimet varmasti purevat.