Tasa-arvo etenee hitaanlaisesti

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sukupuolten tasa-arvo etenee, mutta hitaasti, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreesta julkaisusta, joka kertoo naisten ja miesten asemasta työssä, perheessä ja päätöksenteossa.

Esimerkiksi yksityisellä sektorilla naisjohtajien määrä kasvaa nopeammin kuin miesjohtajien, mutta edelleen johtajista vain noin kolmannes on naisia.

Poliittinenkin valta on melko tiukasti miesten käsissä. Ministerivaliokunnissa valtaa käyttäneistä on naisia tänä vuonna vain 18 prosenttia. Eduskunnassa tärkeätä valmistelutyötä tekevissä valiokunnissa on naisia 34 prosenttia.

Naisten palkat olivat viime vuonna 80 - 86 prosenttia miesten palkoista. Naisten keskimääräinen eläke on vain noin 74 prosenttia miesten keskimääräisistä eläkkeistä.

Naiset miehiä koulutetumpia

Koulutustasossa naiset ovat jo jättäneet miehet taakseen. Suomen lisäksi tilanne on samanlainen vain Ruotsissa, Irlannissa ja Portugalissa.

Tästä huolimatta miesten ja naisten ammatit elävät sitkeästi: Miehet hallitsevat teknisiä ja luonnontieteellisiä aloja ja naiset hoito- ja opetusaloja.