1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Liika hygienia voi edesauttaa allergioiden puhkeamista

Allergian ja astman lisääntyminen saattaa johtua parantuneesta hygieniasta ja lapsuuden tauteja vähentävistä rokotuksista eikä niinkään ympäristösaasteista, uskoo allergologi Timo Helin.

Allergioita sairastavien perimästä on löydetty useitakin kromosomeja, jotka osin selittävät allergioiden puhkeamista. Perimä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi allergioiden määrä on kasvanut huomattavasti nimenomaan länsimaissa.

Esimerkiksi saksalaisessa tutkimuksessa on havaittu, että Itä-Saksan saastuneilla teollisuusalueilla on vähemmän allergioita kuin puhtaammalla Länsi-Saksan alueella. Tosin saasteet kyllä pahentavat jo puhjennutta sairautta, toteaa Helin.

- Hiljattain julkaistuissa tutkimuksissa on osoitettu, että vakavat, oikeassa iässä sairastetut infektiot pienentävät riskiä sairastua allergisiin tauteihin. Rokotukset, pieni perhekoko ja hyvä hygienia vähentävät infektioita ja näin ollen voivat lisätä sairastumisen riskiä, Helin päättelee.

Helin puhui perjantaina Helsingin Messukeskuksessa avatuilla Allergia 98 -messuilla. Samaan aikaa järjestetään myös Terveys 98 - ja Kauneus 98 -messut.