Selkäkipu on monen vaiva

Yle Uutisten artikkeliarkisto

75 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain elämänsä vaiheessa. Seitsemää prosenttia jatkuvat kivut vaivaavat kuukausia ja vuosiakin, kerrottiin Selkä 98 -tapahtumassa Helsingissä.

Syynä selkäkipuun saattaa olla verenkiertohäiriö. Jos henkilön lannevaltimot ovat ahtautuneet, voi verenkierto selän alueella heikentyä, kertoi fysiatrian erikoislääkäri Leena Kauppila.

Lannerankaa ravitseva valtimot lähtevät aortan takaseinämästä, joka on yksi tavallisimmista valtimonkovetustaudin esiintymispaikoista. Kolesterolia sisältävät plakit ahtauttavat erityisesti lannevaltiomoita, jotka ovat pienimpiä aortasta haarautuvia suonia.

Kipua on monenlaista

Selkäkivut jaetaan yleensä neljään luokkaan. Ennen kuntoutuksen aloittamista olisi syytä selvittää, minkälaisesta kivusta on kyse.

Mekaaninen kipu voi johtua esimerkiksi väärästä asennosta, kemiallinen kipu tulehduksesta, iskeeminen aineenvaihduntahäiriöstä ja idiopaattinen kipu puolestaan psyykkisistä syistä.

Suomen Selkäliiton ja Suomen Fysioterapiayrittäjien järjestämässä tapahtumassa korostettiin etenkin fyysisen harjoittelun, esimerkiksi punttijumpan, merkitystä niin selkä- kuin niska- ja hartiakipujenkin ennaltaehkäisyssä.