Meriveden lämpötila on paikoin noussut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ilmaston lämpeneminen uhkaa valtamerien elämää, totesi Maailman Luonnon Säätiön WWF:n ja yhdysvaltalaisen meribiologian instituutin raportti tiistaina. Jos kasvihuonepäästöt jatkuvat, tulevalla vuosisadalla ilmasto voi lämmetä useita celsiusasteita.

Maailman Luonnon Säätiön WWF:n ja yhdysvaltalaisen meribiologian instituutin raportti toteaa ilmaston lämpenemisen lämmittävän myös merivesiä.

Samalla ihmisten ja eläinten ravintokanta heikentyy valtamerissä.

Merivesien lämpeneminen kiihtyy. Vesien lämpötila on tällä vuosisadalla kohonnut kasvihuoneilmiön seurauksena yhden celsiusasteen, ja paikoin enemmänkin.

Tulevalla vuosisadalla vastaava luku voi olla jopa 3 astetta, mikäli teollisuuden hiilidioksiidi- ja muut päästöt jatkuvat nykyisellään.

Merieläimet uhanalaisina

Ympäristöjärjestöt syyttävät merien tilasta Yhdysvaltoja ja läntisiä teollisuusmaita.

Järjestöt varoittavat kasvihuoneilmiöstä. Muutokset lämpötilassa tuhoavat ympäristöä kalakannoista koralliriuttoihin.

Kun vedet lämpenevät, eläimet menehtyvät tai liikkuvat kohti kylmempiä vesistöjä.

Normaalia lämpimämpien vesien kerrotaan tappaneen vuonna 1997 Kanadassa jopa 75 prosenttia yläjuoksuun uivista lohista.

Levien, planktonin ja äyriäisten kato vaikuttaa suoraan mm. pingviini-,valas- ja merileijonakantoihin. Jääkarhut ja linnutkin kärsivät nälästä jäätiköiden sulaessa ja saalistusalueiden pienentyessä, ympäristöjärjestöt toteavat.

Lämpenevät vedet ovat kytköksissä El Niño-ilmiöön

Maailmanlaajunen lämpeneminen liittyy El Niño -ilmastomuutoksiin.

El Niño toistui vuosisatoja sitten kahdesta viiteentoista vuoden välein. Tällä vuosikymmenellä ilmaston lämpenemisen seurauksena El Niñoksi nimetyt rajumyrskyt ovat puhjenneet vuosittain 1990 ja 1997 välillä, totesi Maailman Luonnon Säätiön ja Washingtonissa sijaitsevan meribiologian instituutin raportti.