Maanpetosten oikeudenkäynnit halutaan julkisiksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maanpetosjuttujen määrääminen salaisiksi on ristiriidassa oikeudenkäytön julkisuusperiaatteen kanssa, sanoo kaksi oikeusoppinutta.

Hovioikeuden presidentti Erkki Rintala sekä oikeushistorian professori Jukka Kekkonen esittävät, että maanpetosoikeudenkäynnit muutetaan julkisiksi.

Vaasan hovioikeuden presidenttinä työskennellyt Rintala muistuttaa Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa, että oikeuslaitoksen uskottavuus perustuu julkisuuteen.

Kekkosen sanoo puolestaan, että laillisen ja laittoman raja määritellään käytännössä tuomioistuimissa. Mikäli jutut määrätään salaisiksi, luvallisen ja luvattoman raja jää kansalaisille kohtuuttoman epäselväksi. Hän huomauttaa, että asia on oikeusturvaan liittyvä periaatteellinen ongelma.

Julkisuus vartioi riippumattomuutta

- Tuomarin työhön ei voida soveltaa demokraattista kontrollia eli lainsäätäjä ja hallitus eivät voi puuttua oikeuslaitoksen työhön. Tuomaria sitoo ainoastaan oikeusjärjestys ja tämän riippumattomuuden vuoksi onkin tärkeää, että julkisuus ja media kontrolloivat tuomioistuimia, Rintala sanoo.

Rintalan mukaan tuomarin tulisi voida määrätä juttu salaiseksi ainoastaan silloin, kun jollakin asianosaisella on hyvät perusteet vaatia salaiseksi julistamista. Myös salaiseksi määräämisen perusteiden tulisi olla julkisia.

Maanpetosjutut ovat Suomessa olleet säännönmukaisesti salaisia.