Partisaanien teot poliisien tutkittavaksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtakunnansyyttäjänvirasto ei aio ryhtyä oikeudellisiin toimiin neuvostopartisaanien suomalaisiin siviileihin kohdistamien iskujen vuoksi. Täten jutun tutkinta siirtyy poliisille.

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki ja valtionsyyttäjä Christer Lundström ovat kuitenkin sitä mieltä,että partisaanien tekoja pitäisi arvioida murhaepäilyinä.

Tekoihin voisi soveltaa myös Haagin sopimuksen maasodan lakeja ja tapoja koskevia kohtia.

Lain mukaan esitutkinnan aloittaminen tällaisissa asioissa kuuluu poliisille, joten tässä tapauksessa ei ole syytä poiketa pääsäännöstä. Siksi päätöskirjelmä osoitetaan maan ylimmälle poliisiviranomaiselle eli sisäministeri Kari Häkämiehelle.

Seuraavaksi asiaa käsiteltäneen sisäministeriön poliisiosastolla.

Neuvostopartisaanit surmasivat Itä- ja Pohjois-Suomessa vuosina 1941 - 1944 noin 150 siviiliä.

Rikollisten luovuttamisesta ei sopimusta

Suomen ja Venäjän välillä ei ole sopimusta rikoksesta epäillyn luovuttamisesta, joten jos partisaanit todetaan syyllisiksi, luovuttaminen tapahtuu vain Venäjän lain perusteella.

Sen sijaan Suomen ja Venäjän välillä on neuvostoaikojen peruna oikeusapusopimus, jonka nojalla henkilöä voidaan pyytää syytettäväksi sopimusmaassa tehdystä rikoksesta.

Venäjä lain mukaan syyteoikeus rikoksista vanhenee 15 vuodessa, mutta tuomioistuin voi päättää vanhentumisesta erikseen, jos esimerkiksi rangaistus voi olla elinkautinen tuomio. Tietyin edellytyksin Venäjällä voidaan määrätä taposta elinkautinen tuomio.