Alho-nauhoista langettava päätös

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Julkisen sanan neuvosto on antanut MTV3:lle ja Iltalehdelle huomautuksen hyvän lehtimiestavan rikkomisestä näiden julkistettua entistä ministeriä Arja Alhoa koskevan haastattelunauhan.

JSN kuitenkin korosti, että hyvä lehtimiestapa sallii nauhojen julkistamisen ilman lupaa, mutta siitä olisi pitänyt kertoa ensin Alholle.

Neuvoston mielestä julkistaminen oli perusteltua, koska nauhat sisälsivät yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa Alhon poliittisesta toiminnasta. Myös poikkeuksellinen tiedonhankintamenetelmä sai siunauksen JSN:lta.

Julkistaminen oli perusteltua myös siksi, ettei siinä käyty läpi yksityiselämän suojaan kuuluvia asioita, vaan poliittiseen lähihistoriaan kuuluvia merkityksellisiä asioita, JSN perustelee.

Ylen toimittaja Timo Harakka nauhoitti Alhon kanssa käymänsä ns. Sundqvist-juttua koskevat taustakeskustelut ja luovuttanut nauhat ohjelmansa, Ajankohtainen kakkonen, tuottajalle Juha Pärssiselle.

TV2:n johtaja Arto Hoffren kielsi nauhojen käytön, jolloin tuottaja Juha Pärssinen antoi niiden kopiot MTV:lle ja Iltalehdelle.