1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron talous vuoristoradalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Viron talouden vuoristorata jatkuu. Bruttokansantuote tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä laski lähes 6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

BKT:n pudotus oli yllättävä, koska Viron talousministeri Mihkel Pärnoja ennusteli vielä pari viikkoa sitten, että maan talous olisi kääntymässä 3 - 4 prosentin nousuun. Samoin Hansapankin pääjohtaja Indrek Neivelt arvioi toukokuussa talouden kasvuksi 3 prosenttia.

Pääministeri Mart Laar on kuitenkin käyttänyt varoittavia puheenvuoroja esimerkiksi parlamentin budjettikeskusteluissa. Tuolloin hän muistutti, että Viron on nyt pakko siirtyä haavemaailmasta karuun todellisuuteen.

Viron taloudellinen suhdanneinstituutti arvioi alkuvuodesta, että kasvun merkkejä ei taloudessa ole näkyvissä. Laitos piti mahdollisena, että maan talous heikkenisi koko kuluvan vuoden ajan.

Viime vuonna ylikuumenemista

BKT:n laskun jyrkkyyttä selittänee osaltaan se, että vuoden 1998 alkupuolella Viron taloudessa oli nähtävissä selviä ylikuumenemisen merkkejä. Niinpä vuoden ensimmäisen neljänneksen kasvu nousi peräti 9,8 prosenttia.

Kasvukäyrien kääntyminen laskuun on näkynyt erityisen selvästi tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tukkumyynnissä, joka väheni alkuvuodesta 17 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin vähittäiskauppa kasvoi maan tilastokeskuksen mukaan 6 prosenttia.

Suomalaisturistien osuus näkyy elintarvikemyynnissä

Vähittäiskaupan myynnin kasvun selittää ruokatavaroiden ja einesten myynnin kasvaminen 11 prosenttia. Muiden tavaroiden osalta kasvu jäi yhteen prosenttiin.

Tilastokeskus selittää, että elintarvikkeiden myynnin määrällinen kasvu johtuu ennen muuta hintojen alentumisesta, joka on ollut keskimäärin 3 prosenttia.

Tässä yhteydessä merkitystä on myös Virossa vierailevilla suomalaisilla päiväturisteilla. Heidän lukumääränsä on kasvanut niin suureksi, että se näkyy jo elintarvikemyynnin määrissä.

Lue seuraavaksi