Kosovon neuvotteluissa edistystä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet sopimukseen venäläisten rauhanturvajoukkojen komentorakenteesta Kosovossa, kertoo Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev venäläisten uutistoimistojen mukaan. Neuvottelut jatkuvat kuitenkin vielä ainakin torstaina.

Sergejev kertoi asiasta Helsingissä, jossa hän neuvotteli koko keskiviikkoillan Yhdysvaltain puolustusministerin William Cohenin kanssa. Hän ei paljastanut sopimuksen yksityiskohtia.

Cohen puolestaan sanoo olevansa tyytyväinen neuvotteluissa saavutettuun edistykseen. Hänen mukaansa neuvotteluja ei kuitenkaan saada päätökseen ainakaan ennen torstaita.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat kiistelleet siitä, mikä on venäläisten rauhanturvaajien asema Kosovo-operaatiossa.

Venäjä on kieltäytynyt asettamasta rauhanturvaajiaan Naton alaisuuteen. Nato puolestaan on torjunut Venäjän vaatimuksen omasta valvontasektorista Kosovossa.

Yhdysvaltalaislähteet sanoivat aiemmin, että Venäjä näyttää olevan suostumassa siihen, että Nato johtaisi rauhanturvatehtäviä ja että Venäjä voisi saada vastineeksi oman vastuualueen rauhanturvaoperaatiossa.

Saksan valtiollinen radio puolestaan sanoi eurooppalaisten Nato-maiden ehdottaneen ratkaisuksi yhteistä saksalais-venäläistä joukkoa, joka sijoitettaisiin Prizreniin Etelä-Kosovoon.

Venäläiset eivät olisi Kfor-rauhanturvajoukkojen virallisen komennon alaisuudessa, mutta raportoisivat käytännössä saksalaisjoukkojen komentajalle. Venäläisellä yhteysupseerilla olisi myös suora yhteys Kfor-joukkojen komentajaan Michael Jacksoniin.

Sergejev kertoi illalla myös, että kysymys Kosovon pääkaupungin Pristinan lentokentän valvonnasta on käytännössä ratkaistu. Venäläiset ottivat kentän valvontaansa ennen kuin Naton johtamat rauhanturvaajat saapuivat Kosovoon.

Neuvottelut jatkuvat aamulla

Sergejevin ja Cohenin on määrä jatkaa neuvottelujaan aamulla.

Torstaina Helsingissä tapaavat myös Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit Igor Ivanov ja Madeleine Albright.

Ivanov saapui Helsinkiin jo keskiviikkona illansuussa. Hän ilmoitti tullessaan, että Venäjä vaatii Kosovon vapautusarmeijan UCK:n riisumista aseista.

Ivanovin mukaan UCK:n toiminta on uhka koko Kosovon rauhanprosessille.

Aiemmin keskiviikkona UCK totesi, että se kohtelee venäläisiä rauhanturvaajia Kosovossa vihollisjoukkona.

Venäjän ulkoministeriön edustaja kuvasi UCK:n kommenttia "sodanjulistukseksi".