Taidelastissa uponnut laiva paikallistettiin Itämerestä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuonna 1771 uponneen hollantilaisen Vrouw Maria -laivan hylky on löytynyt Itämerestä. Viranomaisten päätettäväksi jää, nostetaanko hylystä keisarinna Katariina Suuren taideaarteita, joita lastina uskotaan olleen.

Etsintäryhmä tiesi luodata kaksimastoisen purjealuksen hylkyä vanhojen asiakirjojen kertoman perusteella.

Viistokaikuluotaus tuottikin tulosta jo muutamassa tunnissa. Sukeltajat varmistivat, että kyseessä todellakin oli Vrouw Maria.

Lastin kohtalosta päättää valtio

Jurmon saaren itäpuolelta löytyneen hylyn tarkkaa sijaintia ei paljasteta, sillä asiakirjojen perusteella alus on varsinainen aarrelaiva.

Sen uskotaan olleen matkalla Amsterdamista Venäjälle, lastinaan keisarinna Katariina Suuren ostamia taideteoksia - maalauksia, posliinipatsaita sekä kulta- ja hopeakoristeita. Joidenkin tietojen mukaan ruumassa kuitenkin oli kahvia ja sokeria.

Tarkoista tutkimuksista ja lastin mahdollisesta nostamisesta päättää Suomen merimuseo. Lain mukaan lasti kuuluu Suomen valtiolle.

Myrsky katkaisi ankkuriköydet

25 metriä pitkä, kapearunkoinen Vrouw Maria purjehti lokakuun kolmantena päivänä 1771 huonossa säässä Suomen rannikolle. Nauvon saaristossa aallot heittivät alusta karilta toiselle.

Laiva alkoi vuotaa ja menetti peräsimensä. Miehistö laski ankkurin ja alkoi pumpata. Lastikin saatiin osittain turvaan.

Kuuden päivän kuluttua etelämyrsky kuitenkin tempoi ankkuriköydet poikki, alus jäi tuuliajolle ja vaipui viimein noin 40 metrin syvyyteen.