Itämeren ay-liike tiivistää yhteistyötään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itämeren alueen ammattiyhdistysväki syventää yhteistyötään. Tätä merkitsee Pohjolan, Saksan, Puolan, Baltian ja Venäjän ammattijärjestöjen torstaina Helsingissä allekirjoittama yhteistyösopimus.

Sopimuksen avulla halutaan edistää muun muassa sosiaalista vuoropuhelua ja kolmikantayhteistyötä.

Saksan aloitteesta syntynyt sopimus kattaa 20 palkansaajien keskusjärjestöä ja 20 miljoonaa ammattiliittojen jäsentä Itämeren ympärillä.

Myös Venäjä on siis mukana yhteistyössä, vaikka Venäjä ei olekaan Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n jäsen.

Huonot työolot eivät saa olla kilpailukeino

Itämeren ay-liikkeen yhteistyö tukee Suomen ajamaa pohjoista ulottuvuutta sekä EU:n jäseneksi hakevien maiden ay-liikkeiden valmistautumista jäsenyyteen.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung huomauttaa EU:n laajentumisen lisänneen Itämeren alueen merkitystä. - Tiivistämällä Itämeren ay-liikkeen yhteistyötä haemme takuita sille, että huonoja työoloja ei käytetä kilpailukeinona. EU:n laajentuminen ei saa merkitä olemassa olevien työoikeuksien ja työturvallisuusnormien heikkenemistä, hän painotti.

Pohjolan ammatillisen yhteisjärjestön PAY:n puheenjohtaja, Norjan LO:n puheenjohtaja Yngve Hågensens uskoo, että Itämeren alueesta voi kehittyä eurooppalainen voimakeskus, jolla on pohjoismaiseen malliin perustuva vahva sosiaalinen ja taloudellinen rakenne. Tavoite vaatii kuitenkin vielä harmonisointia, Hågensens sanoi.