Heinäkuu on parasta punkkiaikaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen Reumaliitto varoittaa lomailijoita punkeista, joiden parasta aikaa on heinäkuu.

Suomalaisista puutiaisista, eli punkeista joka kolmas kantaa borrelia-bakteeria. Taudin saamisen riski yksittäisestä puremasta on kuitenkin pieni.

Arviolta joka sadas punkin purema tartuttaa ihmiseen Lymen borrelioosi -nimisen infektiotaudin.

Alkuvaiheessa infektio rajoittuu ihoon ja siihen tepsii tehokas kolmen viikon antibioottikuuri. Ensioireena runsalle puolelle potilaista tulee 1-3 viikkoa pureman jälkeen ihottuma, joka leviää, mutta häviää itsestään noin kuukauden kuluessa.

Ilman hoitoa bakteeri leviää verenkierron mukana elimistöön, ja aiheuttaa ensin flunssan kaltaista lämmönnousua ja väsymystä.

Myöhäisvaiheen borrelioosin tavallisia oireita ovat hermosäryt ja toimintahäiriöt, sekä tulehdukset ja ihottumat.

Borrelioosi on esim. lapsilla tavallinen kasvohalvauksen syy. Kerran sairastettu tauti ei anna suojaa uudelta infektiolta.

Osa sairastuneista voi kuitenkin parantua itsestään ja osalla infektio ei johda sairastumiseen, vaan bakteeri saattaa piiloutua elimistöön.

Punkki viihtyy kosteissa paikoissa aluskasvillisuuden lehdillä. Sitä myös tavataan kaikkialla Suomessa Oulujokea myöten.

Helpoin tapa saada punkki irti iholta on käyttää apteekista saatavaa punkkipinsettiä.

Reumaliitto on avannut netiin punkkitietoutta jakavat Internet-sivut osoitteeseen www.reumaliitto.fi/punkki (siirryt toiseen palveluun).