Suomenkarjalla vielä toivoa säilymisestä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisten maatiasrotujen säilyttämiseksi 1980-luvun puolivälissä aloitetut toimet tuottavat tulosta.

- Suomenkarjan välitön sukupuutto on estetty, kertoo Maatalouden tutkimuskeskuksen tutkija Juha Kantanen.

Suomenlehmän perimää on talletettu pakastettuna geenipankkeihin sekä vankilatiloilla hoidettaviin säilytyskarjoihin.

Tällä hetkellä kesälaitumilla käyskentelee 5000 suomenkarjaan kuuluvaa lehmää. Valtaosa niistä on punaruskeaa länsisuomalaista rotua. Itä- ja pohjoissuomalaisia lehmiä löytyy enää vain muutamilta perinteitä vaalivilta tiloilta sekä vankilatiloilta. Parhaimmillaan suomalaisiin karjarotuihin kuului satoja tuhansia yksilöitä.

Maatiaskarja kaupallisia rotuja kestävämpää

Maatiaskarja on saanut väistyä tehotalouden suosimien kaupallisten rotujen tieltä, vaikka se on näitä kestävämpää ja maidon laatu on hyvä. Muun muassa maidon rasva- ja valkuaisainepitoisuudet ovat korkeita ja sen jatkojalostus tarjoaa kehittämisvaihtoehtoja.

Suomalaisten maatiaisrotujen säilymistä alettiin varmistaa 1980-luvun puolivälissä ja suojeluohjelmaa on tarkoitus jatkaa ilman takarajaa.

EU maksaa alkuperäisrotujen pidosta kasvatustukea. Tuki on kuitenkin niin pientä, että pelkästään sen varaan ei suomenkarjan tulevaisuutta voi pedata.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n uhanalaisten eläinrotujen tietokannassa suomalainen maatiaiskarja lukeutuu silmällä pidettäviin rotuihin.