EU lievittämässä brittinaudan vientikieltoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan unioni on lievittämässä brittiläiselle naudanlihalle kolme vuotta sitten määräämäänsä vientikieltoa. Vapautus koskee kuintenkin vain nuorta karjaa ja vain joitain teurastamoja.

Euroopan unioni helpottanee elokuusta alkaen brittiläisen naudanlihan kolme vuotta kestänyttä myyntikieltoa. Asiasta on määrä antaa virallinen ilmoitus keskiviikkona.

Ns. hullun lehmän taudin takia kieltoon asetetusta viennistä vapautetaan silti vain vuoden 1996 elokuun jälkeen syntyneet nuoren karjan luuton liha ja vain joidenkin teurastamojen tuotteet.

Maatalousasioista vastaavan komissaarin Franz Fischlerin edustajan mukaan unioni on tyytyväinen Britannian toimiin taudin ehkäisyssä ja hoidossa.

Kolme vuotta jatkunut vientikielto aiheutti Britannian karjataloudelle jopa 30 miljardin markan tappiot. Arvion mukaan kestää jopa viisi vuotta, ennen kuin ala nousee taas jaloilleen.

EU salli jo noin vuosi sitten Pohjois-Irlannissa tuotetun naudanlihan viennin, mutta muu Britannia pysyi vientikiellossa.

Ns. hullun lehmän taudin saastuttaman lihan takia on kuollut arviolta 40 ihmistä eri puolilla Britanniaa. Lihasta levinnyt tauti aiheuttaa ihmisessä tappavan Creutzfeld Jakobin aivotaudin.