Hyppää sisältöön

Halonen puuttui Latvian kielilakiin

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) suositteli Latvian viranomaisille tänään, että maan kielilaki noudattaisi ETY-järjestön periaatteita. Latvian viime viikolla hyväksytty kielilaki tekee latvian kielestä ainoan virallisen kielen.

Kaikissa Baltian maissa keskiviikkona sukkuloiva ulkoministeri Tarja Halonen sanoi Latvian viranomaisille uutistoimisto DPA:n mukaan, että Baltian rajoittavat kielilait saattavat vaikeuttaa niiden mahdollisuuksia liittyä Euroopan unioniin.

Latvian kannalta saattaa olla onnellista, että keskustelut EU:hun liittymisestä alkoivat nimenomaan Suomen ollessa EU:n puheenjohtajamaa. Kuitenkaan tuore kiistanalainen kielilaki ei ole suotuisa asia EU:n näkökulmasta katsottuna, Halonen arvosteli.

Venäläisvähemmistö katsoo tulleensa syrjityksi

Latvian väestöstä enemmän kuin kolmannes on venäläisiä ja siis venäjänkielisiä.

Venäläinen vähemmistö pitää kielilakia, joka tekee latvian kielestä ainoan virallisen kielen, loukkaavana ja syrjivänä venäläisiä kohtaan.

Lain puolustajat Latvian parlamentissa sanovat, että uusi laki on paras tae Latvian kielen ja kulttuurin säilymiseksi maan toipuessa 50 vuotta kestäneestä Neuvostoliiton miehityksestä, jolloin venäjän kieli oli maassa vallitsevana kielenä.

ETY- järjestön suositukset malliksi

Halonen sanoi Latvian presidentille Vaira Vike-Freibergalle ja ulkoministeri Valdis Birkavsille, että laki nykyisessä muodossaan on liian rajoittava.

Hän ehdotti, että presidentti lähettäisi lain uudelleen parlamenttiin, jolloin kansanedustajilla olisi mahdollisuus saattaa laki sopusointuun ETY-järjestön suositusten kanssa.

Halonen korosti, että juuri nyt jäsenyysneuvottelujen kynnyksellä ja Suomen ollessa EU:n puheenjohtajamaa olisi oikea aika ottaa kielilaki uudelleen käsittelyyn.

Ulkoministeri Birkavs sanoi, että kielilaki on mahdollista muuttaa ilman että Latvian etuja rajoitettaisiin. Hän korosti, että Latvian etujen mukaista on sopeuttaa lainsäädäntönsä kansainvälisen yhteisön odotuksia vastaavaksi.

Viime viikolla äänin 73 - 16 parlamentissa hyväksyttyä kielilakia on Venäjä arvostellut ankarasti. Myös ETY-järjestön virkailijat ovat kiinnittäneet lakiin kriittistä huomiota.