Synkkiä pilviä teollisuuden taivaalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen teollisuuden suhdannenäkymät ovat heikentyneet selvästi kaikilla päätoimialoilla. TT:n suhdannebarometri ei koko seitsenvuotisen historiansa aikana ole näyttänyt yhtä mustia lukuja.

Teollisuuden etujärjestön TT:n lokakuisessa kyselyssa 45 prosenttia yrityksistä uskoi suhdanteiden heikkenevän ja 51 prosenttia pysyvän ennallaan lähikuukausina. Vain neljä prosenttia odotti kasvoi.

Suhdannenäkymien saldoksi saatiin lokakuisessa kyselyssä -41. Heinäkuussa luku oli -1. Suhdannebarometri laaditaan neljä kertaa vuodessa.

TT:n mukaan odotukset olivat synkät poikkeuksellisen laajalti. Venäjän kriisin myötä epäluottamus on levinnyt myös perinteisille kotimarkkina-alueille, mm. elintarvike-, rakennustuote- ja graafiseen teollisuuteen.

Kuluttakaa suomalaiset, pyytää Koroma

TT:n toimitusjohtajan Johannes Koroman mukaan teollisuuden kasvu riippuu nyt paljolti yksityisestä kulutuksesta.

Teollisuuden kasvun hidastuminen ei merkitse katastrofia, hän korostaa. Nyt on kuitenkin kulutuksen lisäämisen paikka, hän patistaa.

Koroma toivoo yksityiseen lähes 350 miljardin markan vuosikulutukseen kymmentä miljardia lisämarkkaa. Korkea säästämisaste ja vaihtotaseen suuri ylijäämä kestävät sen, hän sanoo.

Oppositiojohtaja kirjoittaisi budjetin uusiksi

Jari Järvisen raportti rakennusalan suhdannenäkymistä(video)