EU-parlamentti sai uuden puhemiehen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ensimmäiseen istuntoonsa Ranskan Strasbourgiin tiistaina kokoontunut Euroopan parlamentti on valinnut uudeksi puhemiehekseen ranskalaisen Nicole Fontainen.

Konservatiivien ja liberaalien ehdokas Fontaine, 57, voitti äänestyksessä sosialistien ehdokkaan, Portugalin entisen presidentin Mario Soaresin äänin 306 - 200.

Myös Suomen Heidi Hautala oli mukana puhemiesvaalissa vihreiden ehdokkaana. Häntä kannatti yhteensä 49 edustajaa.

Fontaine on parlamentin ensimmäinen naispuhemies sitten vuosien 1979 - 82, jolloin puhemiehenä toimi niinikään ranskalainen Simone Veil.

Valinta on ensimmäinen merkki parlamentin vallan siirtymisestä oikealle sen jälkeen, kun konservatiivit nousivat vaalivoittoon kesäkuun eurovaaleissa.

Parlamentin konservatiiviryhmä solmi viime viikolla sopimuksen liberaalien kanssa puhemiehen tehtävän jaosta ryhmien kesken.

Sopimuksen mukaan ranskalainen Fontaine toimii tehtävässä ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta, jonka jälkeen sen ottaa irlantilainen liberaalijohtaja Pat Cox.

Ulkoministeri Tarja Halosen on määrä esitellä tänään parlamentille Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelman. Hän kertoo myös EU:n ulkoministerien näkemyksen Kosovon tilanteesta ja kurdijohtaja Abdullah Öcalanin saamasta kuolemantuomiosta.