Sudanin hallitus käyttänyt kemiallisia aseita?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Norjalainen ihmisoikeusjärjestö väittää Sudanin hallituksen käyttäneen heinäkuussa kemiallisia aseita kapinallisia vastaan.

Norjalainen ihmisoikeusjärjestö sanoo löytäneensä todisteita siitä, että etelä-Sudanissa on käytetty kemiallisia aseita ainakin kahdessa kylässä, joita kapinallisten joukot hallitsevat.

Norjalainen People's Aid järjestö sanoo raportissaan tutkimusryhmänsä todenneen ihmisten oksentaneen verta, naisten saaneen keskenmenoja ja pienten eläinteen kuolleen joukoittain.

Tutkimusryhmä pitää näkemäänsä varmana merkkinä kemiallisten aseiden käytöstä.

YK on lähettänyt keskiviikkona lääketieteellisen ryhmän selvittämään käytettiinkö heinäkuun 23. päivän iskussa kemiallisia tai biologisia aseita siviilejä vastaan.

Torstaina YK kertoi hallituksen pommittaneen kolmea kaupunkia maan eteläosissa. Pommien mahdollisesti vaatimista uhreista ei vielä ole tietoa.

Kongolainen sissiryhmä väittää sudanilaisten koneiden pommittaneen keskiviikkona kahta sen hallussa olevaa kalastajakylää Kongon demokraattisen tasavallan pohjoisosissa. Sissit syyttävä Sudania Kongon hallituksen tukemisesta.

Hallitus

haluaa tulitauon

Sudanin hallitus julisti torstaina kahden kuukauden täydellisen tulitauon sodassa etelän kapinallisia vastaan.

Sudanin radion mukaan tulitauko sallii sota-alueiden siviilien avustamisen.

Kapinallisten SPLA-liike on jo hylännyt esityksen täydellisestä tulitauosta ja sanoo haluavansa vain humanitaarisen tulitauon.

SPLA huomauttaa jo aiemmin julistaneensa tulitauon maan eteläosiin siviilien auttamiseksi. Se pitää hallituksen tulitaukoehdotusta ansana.

Sisällissota Sudanissa on kestänyt 16 vuotta ja sen seurauksena on kuollut lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Kapinalliset taistelevat autonomisen aseman saavuttamisesta muslimihallitusta vastaan.

Lähi-idän johtajat

haluavat välittäjiksi

Libyan johtaja Muammar Gaddafi ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat keskiviikkona keskustellakseen rauhanneuvotteluiden alkuunsaattamisesta Sudanissa hallituksen ja opposition välillä.

Sekä Libya että Egypti ovat kiinnostuneita toimimaan välittäjän roolissa.

Sudanin hallitus sanoo olevansa halukkaampi yhteistyöhön Libyan kanssa, koska Egypti antaa kapinallisen opposition pitää toimistoaan Kairossa.