1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Päihdeasiamies ehdottaa tasausrahastoa päihdehuoltoon

Päihdeasiamies Marja Tervo ehdottaa päihdehuoltoon perustettavaksi tasausrahastoa, jolla turvattaisiin päihdeongelmaisten yhdenvertainen oikeus hoitoon asuinpaikasta riippumatta.

Kolmivuotisen päihdeasiamiesprojektin raportti julkistettiin lauantaina A-kiltojen liiton syyspäivillä Kuopiossa.

Raportin mukaan tasausrahasto voitaisiin toteuttaa muuttamalla valtionosuuksia koskevaa lainsäädäntöä. Jos osa sosiaali- ja terveydenhuollon resursseista ohjattaisiin suoraan päihdehuoltoon, saataisiin poikkeuksellisen suuret kustannukset tasattua.

Päihdeongelmaisten palvelut vaihtelevat huomattavasti kunnasta riippuen. Monessa suhteessa avun tarvitsijoita on jopa syrjitty, kritisoi Tervo.

- Kunnat ja Kela ovat hylänneet päihdeongelmaisten hakemuksia ilman perusteellista ja tasapuolista käsittelyä. Jotkut jäävät jopa kokonaan palveluiden ulkopuolelle, Tervo sanoo.

Palvelujen helppo saatavuus silloin kun niitä tarvitaan vähentäisi yhteiskunnan maksettavaksi lankeavia haittakustannuksia. Niitä kertyy vuosittain välittöminä 3 - 4 miljardia ja välillisesti 15 - 20 miljardia markkaa.

Päihdeasiamiesprosjekti on ollut A-kiltojen liiton, A-klinikkasäätiön, Sininauhaliiton, Myllyhoitoyhdistyksen ja Päihdehuollon valtakunnallisen ryhmän yhteishanke.