Arafat hyväksyy Barakin tarjouksen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoo hyväksyvänsä Israelin tarjouksen, jonka mukaan Wyejoen sopimuksen toimeenpano alkaisi vasta ensi kuun alussa.

Arafat sanoo tervehtivänsä tarjousta tyytyväisyydellä, vaikka Israelin pääministeri Ehud Barak olikin luvannut hänelle, että toimeenpano alkaisi jo elokuussa.

Tärkeintä on, että Barak ryhtyy toteuttamaan sopimusta, Arafat sanoi toimittajille Gazassa.

Arafat kuitenkin korosti, että sopimusta on syyskuussa alettava toteuttaa ripeään tahtiin.

Vetäytymisen aikataulusta yhä kiistaa?

Toivoa palestiinalaisten ja Israelin sopimuksesta varjosti kuitenkin Arafatin avustajan Nabil Shaathin ilmoitus, jonka mukaan palestiinalaiset odottavat Israelin aloittavan sopimuksen mukaisen vetäytymisen Länsirannalta jo syyskuussa.

Barakin tarjouksen mukaan sopimuksen olennaisin osa eli joukkojen vetäytyminen Länsirannalta alkaisi vasta lokakuussa. Syyskuussa vasta valmisteltaisiin sopimuksen toimeenpanoa.

Osaa vetäytymisestä Barak haluaisi lykätä vieläkin pidemmälle ja yhdistää sen neuvotteluihin osapuolten kiistan lopullisesta ratkaisemisesta.

Arafat ei sunnuntaina kertonut, miten hän tähän osaan Barakin esitystä suhtautuu.

Palestiinalaiset ovat aiemmin kuitenkin vaatineet, että sopimus toteutetaan ensin kokonaan. Jatkoneuvotteluissa on määrä sopia mm. vaikea kiista Jerusalemin asemasta sekä juutalaisten uudisasukkaiden ja palestiinalaispakolaisten kohtalosta.

Wyejoen sopimuksen mukaan Israel vetää joukkonsa alueelta, joka on 11,1 prosenttia Länsirannasta.

Benjamin Netanjahun johtama Israelin edellinen hallitus toteutti sopimuksessa määritellyn ensimmäisen vetäytymisvaiheen, joka kattoi kaksi prosenttia Länsirannasta, mutta jäädytti sen jälkeen sopimuksen toimeenpanon.

Albright lykkää vierailuaan

Shaathin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on päättänyt lykätä Lähi-idän vierailuaan syyskuun alkupuolelle. Albrightin oli alun perin määrä matkustaa alueelle tämän kuun puolivälissä.

Shaath arvioi, että lykkäyksen tarkoituksena on ehkä osuttaa matka ajankohtaan, jolloin Israel jatkaa vetäytymistä Länsirannalta.

Israelin tiedotusvälineet kertoivat sunnuntaina, että Barak oli pyytänyt Albrightia lykkäämään matkaansa siihen asti, että kiista Wyejoen sopimuksen toimeenpanosta on ratkaistu.

Hamasin johtajia pidätetty