IMF kiistää lainarahojensa väärinkäytön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kiistää tiedot, joiden mukaan Venäjän mafia tai maan poliittisen eliitin lähipiiri olisivat käyttäneet rahaston Venäjälle myöntämiä miljardilainoja väärin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kiistää tiedot, joiden mukaan sen Venäjälle myöntämiä varoja tai lainoja olisi käytetty väärin.

IMF:n ulkoisista suhteista vastaavan Thomas Dawsonin mukaan väitteet tutkitaan tarkasti, mutta toistaiseksi ne eivät vaikuta Venäjälle myönnettyjen lainojen maksatukseen.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott kehottaa rauhallisuuteen Venäjän rahanpesuskandaalin suhteen. Talbott huomauttaa, että korruption on tiedetty olevan Venäjällä iso ongelma ja jos Venäjä eristetään, ongelma pahenee.

Talbott huomauttaa Newsweek-lehden haastattelussa, että korruption ja rikollisuuden on tiedetty olevan Venäjällä isoja ongelmia, jotka haittaavat uudistuksia.

Jos Venäjä eristetään, ongelmat pahenevat, hän varoittaa.

New York Times -lehti kirjoitti viime viikolla, että Venäjän järjestäytynyt rikollisuus olisi pessyt miljardeja dollareja yhdysvaltalaisen Bank of New Yorkin kautta.

Newsweekin mukaan rahoista suurin osa on peräisin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Venäjälle myöntämistä luotoista tai Venäjän valtion varoista.

Newsweek kertoo tuoreessa numerossaan myös, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA epäilee rahanpesussa olevan mukana venäläisiä huippupoliitikkoja, mm. entinen pääministeri Viktor Tshernomyrdin ja varapääministeri Anatoli Tshubais.

Presidentti Boris Jeltsin tai hänen tyttärensä eivät sen sijaan ole epäiltyjen listalla, lehti sanoo.

Jeltsin mukana lahjusskandaali

Venäjän yleisen syyttäjän viraston työntekijän Georgi Tshuglasovin mukaan tiedot lahjusskandaalista, jossa myös presidentti Boris Jeltsin olisi mukana, on "90-prosenttisesti totta".

Tshuglasovin mukaan virastolla on todisteet asiasta, kertoo uutistoimisto Interfax.

Presidentti Jeltsinin avustaja Pavel Borodin kiistää syytökset pitäen niitä suunnitelmina mustamaalata presidentti.

Väitteen mukaan sveitsiläinen Mabetex-yhtiö olisi lahjonut Jeltsiniä ja tämän lähipiiria saadakseen Kremlin rahakkaita entisöimisurakoita itselleen.