Miljoonien hormonitakavarikko Helsinki-Vantaalla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tulli on takavarikoinut suomalaisseurueelta miljoonien markkojen arvoisen hormonilastin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Takavarikko tehtiin syyskuun lopussa, mutta tutkinnallisista syistä takavarikosta kerrottiin vasta nyt.

Kreikasta saapuneelta viisihenkiseltä seurueelta löydettiin tullissa noin 45 000 hormonitablettia ja -ampullia. Ampullit sisälsivät anabolisia steroideja sekä istukkahormonia.

Lasti oli pakattu seitsemään matkalaukkuun.

Tulli arvioi lastin arvoksi lähes 1,8 miljoonaa markkaa. Kotietsinnöissä on lisäksi takavarikoitu ainakin 250 000 markan arvosta hormoneja.

Salakuljetuksesta kiinni jääneeseen seurueeseen kuului viisi pääkaupunkiseudulta kotoisin olevaa henkilöä.

Päätekijäksi epäillään vuonna 1956 syntynyttä miestä.

Kaksi vangittuna ollutta miestä pääsi viime perjantaina vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäyntiä.

Suomi vain kauttakulkumaa?

Tutkinnassa on käynyt ilmi, että samat henkilöt ovat salakuljettaneet hormoneja Kreikasta jo useita kertoja. Hormonien yhteisarvo on noin 5 miljoonaa.

Kreikkalaiselta valmistajalta suoraan ostetut hormonit oli pääepäillyn kertoman mukaan tarkoitus kuljettaa Suomesta edelleen Kirgisiaan.

Tullin mukaan hormoneja on kuitenkin päätynyt myös Suomen markkinoille, lähinnä voimailijoiden ja kehonrakentajien käyttöön.

Vuoden suurin takavarikko

Nyt tehty takavarikko on rahalliselta arvoltaan selvästi suurin tänä vuonna tehdyistä.

Marraskuun alussa Nuijamaalla takavarikoitiin venäläisestä autosta yli 86 000 hormonitablettia, mikä on kappalemäärältään suurin erä tämän vuoden aikana.

Viime vuonna tulli takavarikoi yhteensä vajaat 274 000 lääke- ja hormoniannosta.

Satu Miettinen kertoo huumetakavarikosta (video)