Albright sukkuloi Lähi-idässä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

USA:n ulkoministeri Madeleine Albright on tavannut lauantaina Syyrian ja Libanonin johtajia vauhdittaakseen Lähi-idän rauhanprosessia.

Albright tapasi Libanonissa pää- ja ulkoministeri Selim al-Hossin. Libanon sai kehotuksen pyrkiä rauhoittamaan tilannetta maan eteläosassa Syyrian, Libanonin ja Israelin uusien neuvottelujen mahdollistamiseksi.

Etelä-Libanon on arabien ja Israelin välisen taistelun viimeinen rintama, jolla iranilaismielinen Hizbollah-liike käy jatkuvaa sissisotaa.

Israel miehittää Etelä-Libanonissa noin 15 kilometriä syvää turvallisuusvyöhykettä. Syyrialla on maassa vielä vahvemmat, noin 35 000 miestä käsittävät sotilasjoukot.

Syyriassa Albright keskusteli presidentti Hafez

al-Hassadin ja pääministeri Farouk al-Sharaan kanssa keinoista elvyttää vuodesta 1996 jumissa olleet rauhanneuvottelut Israelin kanssa.

Mistään päivämääristä Albrightin vierailulla ei sovittu, mutta ministeri kuvasi neuvotteluja myönteisiksi.

Syyria vaatii neuvottelujen lähtevän olettamuksesta, että Syyria saa takaisin Israelin 1967 miehittämän Golanin.

Syyrian mukaan Israelin pääministeri Jitzhak Rabin lupasi aikoinaan palauttaa koko Golanin. Israel kuitenkin kiistää väitteen.

Libanonista Albright on jatkanut matkaansa Egyptiin, jossa allekirjoitetaan illalla Israelin ja palestiinalaisten tuore sopimus.