Budjettiesitykseen tullee joitain muutoksia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Budjetin lähetekeskustelu eduskunnassa on alkanut tavanomaiset värikkäästi. Oppositio on moittinut odotettuja kohtia ja hallitusryhmät ovat vaatineet talousarvioon joitain muutoksia.

Kaikki hallitusryhmät ovat arvostelleet tai vaatineet muutoksia talousarvio- esitykseen eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa.

Kokoomuksen puheenvuoron pitänyt Ben Zyskowics moitti opiskelijoiden asumistuen muuttamista. Hän vaatii tuen säästötarpeen jakamista opiskelijoiden ja yleistä asumistukea saavien kesken.

SDP:n Antti Kalliomäki oli samoilla linjoilla pitäen opiskelijoihin suunnattuja leikkauksia kohtuuttomina.

Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP yhtyivät huoleet ilmaisten halunsa neuvotella asiasta talousarvion muuttamiseksi opiskelijoita suosivaksi.

Keskusta moitti aluepolitiikkaa

Keskusta moitti budjetin lähetekeskustelun ryhmäpuheenvuorossaan odotetusti hallituksen alue- ja elinkeinopolitiikkaa.

Puheen pitäneen Mauri Pekkarisen mukaan politiikka on vain muutaman suuremman keskuksen tukemista.

Budjettiesitys vain painaa kaasua historian nopeimman keskittymiskehityksen tiellä ja hallitus vain seisoo tumput suorina ongelmiensa edessä, Pekkarinen pöllytti.

Pyyhkeitä Pekkarinen antoi myös siitä, ettei budjetti sisällä hallitusohjelman lupaamia tukia pk-sektorille.

Pienryhmiltä toruja eläkepolitiikasta

Eduskunnan pienryhmät moittivat kuin yhdestä suusta budjettiesitystä eläkeläisten etujen unohtamisesta.

Kansaneläkkeen pohjaosa lopetetaan samalla kun tasokorotuksia ei tehdä, joten eläkeläiset eivät ainakaan ole mukana talouskasvussa, nuhteli kristillisten puheenjohtaja Bjarne Kallis.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka antoi moitteita siitä, että talousarvioon liittyvien veroratkaisujen kohtalo annettiin tupo-neuvottelijoiden käsiin.

Siinä pöydässä eivät eläkeläiset, työttömät ja lapset istu, Vistbacka murahti.

Remonttiryhmän Risto Kuisma taas moitti sitä, että laman jälkeen valta on taas annettu vanhoille eturyhmille, kuten kirkolle ja ay-liikkeelle.