Indonesia torjuu rauhanturvajoukot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Indonesia torjuu esityksen rauhanturvajoukkojen lähettämisestä pikaisesti Itä-Timoriin. Hallituksen edustajan mukaan Indonesia tekee itse parhaansa tilanteen rauhoittamiseksi.

Armeijan tiedottajan mukaan YK:n antama kahden päivän määräaika ei kuitenkaan riitä järjestyksen palauttamiseen. Hän uskoo yhä, että armeija pystyy rauhoittamaan Itä-Timorin, mutta ei käden käänteensä.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi tiistaina, että kansainvälinen yhteisö puuttuu asiaan, jos Indonesia ei saa järjestystä palautettua kahdessa päivässä.

Howard: YK-joukot yhä mahdollisuus

Australian pääministerin John Howardin mukaan YK on yhä sitoutunut lähettämään rauhanturvaajia Itä-Timoriin, jos Indonesia ei saa tilannetta rauhoittumaan.

Howardin mukaan kansainvälisellä yhteisöllä on yhtenä vaihtoehtona Indonesian painostaminen taloudellisesti.

Australia on jo lupautunut osallistumaan mahdolliseen rauhanturvaoperaatioon ja Howardin mukaan myös valmis johtamaan sitä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright puolestaan sanoo, että vastuu väkivallan lopettamisesta on nyt Indonesialla.

Kansainvälisellä yhteisöllä on hänen mukaansa monta keinoa osoittaa, että Indonesia joutuu kärsimään, jos ei ryhdy toimiin.

Britannian ulkoministeri Robin Cook puolestaan kehottaa Indonesiaa pyytämään kansainväliseltä yhteisöltä apua, jos ei kykene itse lopettamaan väkivaltaa.