YK hyväksyi Itä-Timorin rauhanturvajoukot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, joka antaa kansainväliselle rauhanturvajoukolle laajat valtuudet Itä-Timorin rauhoittamiseksi.

Australialaisten johtamat joukot sijoitetaan alueelle yhdessä Indonesian joukkojen kanssa.

Indonesia hyväksyi kansainvälisen painostuksen jälkeen rauhanturvajoukkojen tulon Itä-Timoriin.

Päätöslauselman mukaan rauhanturvaajat voivat tarvittaessa käyttää myös voimakeinoja järjestyksen saamiseksi.

Päätöslauselmassa vaaditaan myös, että avustusjärjestöt pääsevät töihin Itä-Timorissa. Lisäksi vaaditaan väkivaltaisuuksiin syyllistyneiden saattamista oikeuteen.

Australia valmis johtoon

Australia on suostunut YK pyynnöstä johtamaan Itä-Timoriin lähetettäviä joukkoja. Indonesia on kuitenkin vastustanut Australian osallistumista joukkoihin, sillä Australia on arvostellut Indonesian tekoja Itä-Timorissa.

Alustavasti on puhuttu 5 000 - 8 000 sotilaan joukosta. Päätöslausemassa joukkojen kokoa ei ole kuitenkaan määritelty. Australia on ilmoittanut, että se voi lähettää Itä-Timoriin 4 500 sotilasta 24 tunnin varoitusajalla.

Kaikkiaan 15 maata on ilmoittanut halustaan osallistua eri tavoin rauhanturvaamiseen.

Esimerkiksi Filippiinit sanoo lähettävänsä paikalle pioneenereja ja lääkintähenkilökuntaa.

Joukon tehtävänä on palauttaa rauha Itä-Timoriin, taata väestön turvallisuus ja suojella YK:n operaatiota. Joukon toimiajaksi kaavaillaan alustavasti neljää kuukautta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Australian viranomaiset ovat arvelleet, että monikansallinen joukko olisi Itä-Timorissa jo viikonvaihteessa.