Mitä eurooppalainen syö?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Noin 500 suomalaiselle Kreikan-matkaajalle tehdyn kyselyn mukaan kolmasosa pakkasi matkalle mukaan suomalaista ruokaa; esimerkiksi kahvipullaa oli joka viidennellä. Mahtavatko EU:n ruokakulttuurien erot todella olla niin pelottavia?

Euroopan jyrkin ruokakulttuuriraja ei suinkaan erota etelää pohjoisesta.

Se saattaa hyvinkin halkoa suomalaista ruokapöytää, jos toisella puolella istuu makkaraa ja pihvejä syövä isä olutlaseineen ja häntä vastapäätä vegaanitytär lähdevesilasinsa ja itukuppinsa takana.

Väestöjen tasolla ruokakulttuureja voidaan yhä hahmottaa, vaikka ne yhtenäistyvätkin varsin nopeasti. Yksilöiden erot nyky-Euroopassa sen sijaan kasvavat yhä vauhdikkaammin.

Välimeren ruoat leviävät pohjoiseen

Kehityksen muita suuntauksia ovat pika- ja valmisruokien yleistyminen sekä Välimeren kulttuurin leviäminen pohjoiseen ja joukkoruokailun, esimerkiksi koulu- ja työpaikkaruokailun, vastaavasti etelään.

Saksankielisissä maissa lyö leimaa luomutuotteiden yleistyvä kulutus. Se toisaalta hidastaa yhdenmukaistumista, sillä luomulle on tyypillistä paikallinen tuotanto.

Liha maistuu eurooppalaisille

Tervetuloa EU-ravintolaan!

Sivut perustuvat Eurooppalainen ruoka 2000 -seminaarin luentoihin ja materiaaliin