Tervetuloa EU-ravintolaan!

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Seuraavilla sivuilla on kuvitteellisen EU-ravintolan menu, joka on koottu jäsenmaiden perinteisistä mutta silti edelleen tavallisista ruokalajeista.

Suomalaisesta ruoasta listalle olisivat sen hengen mukaan päässeet ehkä hernekeitto alkuruokana, lihapullat pääruokana ja marjakiisseli, kahvi ja pulla jälkiruokina.

Alkuruoat

Leberknödelsuppe, Saksa. Jauhemaksasta, korppujauhoista, keltuaisista ja yrteistä valmistettuja kokkareita lihaliemessä.

Fiori di zucchini ripieni, Italia. Täytetyt kesäkurpitsan kukat.

Creme Dubarry, Ranska. Kukkakaalikeitto.

Gromper keeschelche, Luxemburg. Hienonnetulla sipulilla ja persiljalla maustettuja, upporasvassa keitettyjä perunaohukaisia.

Ålekage, Tanska. Ankeriaskakku.

Pääruoat

Haggis, Skotlanti. Lihalla, sisäelimillä, sipulilla ja kaurajauhoilla täytetty lampaan vatsalaukku.

Kroppkakor, Ruotsi. Paistetut tai vedessä keitetyt pyörykät; kuoressa on raastettua perunaa ja vehnäjauhoja ja sisällä silavakuutioita.

Carbonnades flamandes, Belgia. Olutkastikepata naudanlihasta, ruskistetusta sipulista, sinapista ja yrteistä.

Wiener Backhenld, Itävalta. Leivitetty, paistettu ja paprikalla maustetu kana.

Dublin coddle, Irlanti. Pekonista, makkarasta, keitetyistä perunoista, sipulista ja omenoista tehty vuoka.

Jälkiruoat

Ensaimada, Espanja. Kiekkomainen vehnätaikinarulla, joka on täytetty kurpitsahillolla, vaniljakiisselillä ja hedelmähilloilla.

Jogurttia ja juoksevaa hunajaa, Kreikka.

Pudim flan, Portugali. Karamellivanukas kahvin kera.

Gemberpannekoek, Alankomaat. Inkivääriohukaiset.

Kahviksi ehdotetaan esimerkiksi itävaltalaista Kapuziner-mokkaa kermavaahtonokareen kera tai pientä kupillista voimakasta italialaista espressoa.

Juomat

Genever, Alankomaat. Viljan makuinen katajanmarjoilla maustettu viina.

Portugalilaiset viinit: vinho verde, portviini, madeira.

Italialaiset viinit: chianti, vermutti.

Pastis, Ranska. Anisapertaiivi.

Creme de cassis, Ranska. Mustaherukkalikööri, usein viiniin sekoitettuna.

Saksalaisia, belgialaisia ja irlantilaisia oluita, esimerkiksi paahdetuista maltaista valmistettu irlantilaisten tumma suosikkiolut.