YK rakentamaan Itä-Timorin siviilihallintoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Indonesia sallii YK:n aloittaa Itä-Timorin hallintojärjestelmän rakentamisen valmistelut, kertoo YK:n pääsihteerin Kofi Annanin erikoislähettiläs Jamsheed Marker.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Itä-Timorin piti siirtyä YK:n siviilihallintaan vasta sen jälkeen, kun Indonesian parlamentti on vahvistanut 30. elokuuta pidetyn itsenäisyysäänestyksen tuloksen.

Uusista näkymistä päättivät YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Indonesian ulkoministeri Ali Alatas ja Portugalin ulkoministeri Jaime Gama. Suunnitelma vaatii vielä hiomista.

YK on innokas tositoimiin Itä-Timorissa täyttääkseen melkein anarkiaan ehtineen maakunnan hallinnollisen tyhjiön.

Indonesian johto on vakuuttanut, että se kunnioittaa äänestyksen tulosta. Se sallii YK:n myös vierailla Länsi-Timorissa, jonne tuhannet itätimorilaiset ovat paenneet väkivaltaa.

Gusmao puolusti

äänestyspäätöstä

Itä-Timorin itsenäisyysjohtaja Xanana Gusmao (kuvassa) vaati jo eilen Indonesiaa luovuttamaan alueen YK:n hallintaan.

YK:ssa eilen ensi kertaa vieraillut Gusmao oli sitä mieltä, että kansanäänestys Itä-Timorin itsenäisyydestä oli tarpeen, vaikka sitä seurasikin verilöyly.

- Maailma ei odottanut tällaista (verilöylyä) tapahtuvan, ei Indonesiakaan, Gusmao totesi. - Olimme kuitenkin valmiita ottamaan riskin, hän jatkoi.

Cohen varoittaa

Indonesiaa

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen varoittaa Indonesiaa taloudellisista ja poliittista ongelmista, jollei se kahlitse armeijaansa ja toteuta vaadittuja demokraattisia muutoksia.

Hallituksen on myös suojeltava Itä- Timorin alueelta paenneita pakolaisia, Cohen vaati.

Cohenin on määrä tavata Indonesian presidentti B. J. Habibie ja maan armeijan komentaja kenraali Wiranto keskiviikkona Jakartassa.