Nasan kömmähdys syynä Mars-luotaimen katoamiseen

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on joutunut nolona myötämään, että 125 miljoonan dollarin Mars-luotaimen katoaminen avaruuteen viime viikolla johtui yksinkertaisesta kömmähdyksestä. Nyt tutkitaan, onko Marsia kohti kiitävä sisarluotain samassa vaarassa.

Mars Climate Orbiter -luotaimen lentoa ohjattiin kahdesta keskuksesta, Kaliforniasta ja Coloradosta. Ne noudattivat toisistaan tietämättä erilaisia laskentatapoja - toinen laski senttejä, metrejä ja kilometrejä ja toinen tuumia, jalkoja ja maileja.

Viime joulukuussa alkaneella 669 miljoonan kilometrin lennolla Marsin liepeille virhe ei vaikuttanut niin, että se olisi havaittu, mutta kiertoradalle luotainta ei enää pystyttykään täsmäämään vaan se karkasi ohjaajiltaan.

Sisaralus samassa vaarassa

Nasa tutkii nyt kiivaasti, koskeeko virhe myös Mars Climate Orbiterin sisaralusta Mars Polar Landeria, jonka on määrä saavuttaa punainen planeetta joulukuussa. Ongelma on vielä korjattavissa.

Climate Orbiterin päätarkoitus oli tarkastella Marsin ilmastoa ja vuodenaikoja.

Polar Landerin puolestaan on määrä laskeutua tutkimaan planeetan kehityshistoriaa, etenkin sitä, mitä mahdolliselle vedelle on tapahtunut.

Vesi on elämää etsivän avaruustutkimuksen avainkysymys. Ilman vettä ei ole elämää.

Marsiin on matkalla myös japanilainen Nozono-luotain, ja Yhdysvallat ja Ranska suunnittelevat yhteistä lentoa, joka toisi marsperästä näytteitä Maahan vuonna 2005.

Yhdysvallat kaavailee myös miehitettyä lentoa, mutta aikaisintaan vuonna 2014.