Myanmarin Thaimaan-lähetystön tilanne kiristyy

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ryhmä myanmarilaisia demokratia-aktivisteja valtasi maansa suurlähetystön Bangkokissa puoliltapäivin paikallista aikaa perjantaina ja pitää edelleen noin 30 ihmistä panttivankeinaan.

Valtaajat uhkaavat alkaa ampua panttivankejaan, jos he eivät saa helikopteria pakoaan varten, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Thaimaan poliisi kiistää tietävänsä mitään ampumisuhkauksista.

Lähetystön työntekijöiden lisäksi loukussa ovat valtaushetkellä paikalla olleet viisuminhakijat. Näiden joukossa on kolme ranskalaista, kolme kanadalaista ja yksi saksalainen, kertoi lähetystöstä soittanut kanadalaisnainen.

Alkuperäisestä panttivankiryhmästä on vapautettu kolme henkilöä, kaikki thaimaalaisia.

Arviolta 12 vahvasti aseistetun valtaajan ryhmä vaatii lausunnossaan maansa sotilasjunttaa aloittamaan avoimet neuvottelut opposition kanssa, kutsumaan koolle vaaleilla valitun parlamentin ja vapauttamaan poliittiset vankinsa.

Lähetystöä joukolla piirittävät thaimaalaiset poliisit ovat kuulleet lähetystön sisältä laukauksia. Panttivankien uskotaan olevan kuitenkin kunnossa. Nämä ovat saaneet olla puhelinyhteydessä ulkopuoliseen maailmaan.

Myös kaappaajat kiistävät vahingoittaneensa vankejaan mutta sanovat olevansa itse valmiit kuolemaan asiansa puolesta. Toisen tiedon mukaan kaapparit ovat pyytäneet helikopterilentoa Thaimaan ja Myanmarin rajalle.

Valtaajat kertovat edustavansa erikseen tätä iskua varten muodostettua opiskelijaryhmää eivätkä sinänsä ole yhteydessä myanmarilaisiin oppositio- tai opiskelijaliikkeisiin. Aseina heilä on rynnäkkökiväärejä ja käsikranaatteja.

Myanmaria (entistä Burmaa) vuosia hallinnut sotilasjuntta on kieltänyt kaiken opposition toiminnan, ja sitä syytetään maailmanlaajuisesti useista ihmisoikeusrikoksista.

Vuonna 1990 juntta mitätöi Aung San Suu Kyin johtaman demokratialiikkeen voittamat vaalit. Saman vuosikymmenen taitteessa useita opiskelija-aktivisteja karkotettiin tai pakeni maasta, useimmat Thaimaahan.