Klima valmis muodostamaan Itävallan hallituksen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Puolueensa tappiosta huolimatta Itävallan sosiaalidemokraattinen liittokansleri Viktor Klima sanoo olevansa valmis muodostamaan uudenkin hallituksen, muttei hinnalla millä tahansa. Klima sulkee pois mm. vaatimuksen, jonka mukaan Itävalta liittyisi Natoon.

Hallitustunnustelujen ennustetaan muodostuvan hankaliksi, sillä sunnuntain parlamenttivaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi Jörg Haiderin (oikealla) johtama äärioikeistolainen Vapauspuolue FPÖ. Se sai 27,2 prosenttia äänistä.

Liittokansleri Viktor Kliman johtamat sosiaalimokraatit (SPÖ) säilyttivät tappiosta huolimatta suurimman puolueen asemansa 33,4 prosentin kannatuksella. Konservatiivisen Kansanpuolueen (ÖVP) kannatus on jäämässä 26,9 prosenttiin.

Klestilin arvellaan taivuttelevan ÖVP:tä jatkamaan 13-vuotista hallitusyhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa, vaikka ÖVP:n johtaja Wolfgang Schlüssel on sanonut jäävänsä oppositioon jos häviää FPÖ:lle.

Puolueiden keskinäinen järjestys voi vielä muuttuakin. Postiäänestyksessä annettujen 200 000 äänen laskenta on vielä kesken, ja Vapauspuolueen ja Kansanpuolueen välinen ero on vain 14 000 ääntä.

Lopulliset tulokset selviävät vasta ensi viikon alussa. Jo nyt on selvää, että 77 prosentin äänestysvilkkaus on Itävallan alhaisin sodan jälkeen.

SPÖ ulos hallituksesta?

Sosialistinen liittokansleri Viktor Klima on sanonut haluavansa jatkaa yhteistyötä Kansanpuolueen kanssa. Jollei se onnistu, voi Klima yrittää vähemmistöhallitusta ilman Vapauspuolueen tukea, jonka kanssa se ei aio olla missään yhteistyössä.

SPÖ:n vähemmistöhallituksen ei kuitenkaan uskota saavan tukea parlamentilta, mikä saattaisi johtaa ennenaikaisiin vaaleihin.

Todennäköisempänä pidetäänkin tällöin Vapauspuolueen ja ÖVP:n yhteistyötä. Schüssel on aiemmin torjunut tämän vaihtoehdon, mutta hän saattaa taipua oman puolueensa sisäisen painostuksen edessä.

Vapauspuolue itse on valmis neuvottelemaan hallituksesta sekä konservatiivien että sosialistien kanssa. Tällöin Klima jouduttaisiin korvaamaan jollakulla, joka suhtautuu myönteisemmin äärioikeistoon ja on valmis yhteistyöhön Haiderin kanssa.

Vapauspuolue on itsekin ilmoittanut tavoittelevansa liittokanslerin paikkaa.

Markkinat säikähtivät epävarmuutta

Osakevaihto Wienin arvopaperipörssissä romahti maanantaina lähes olemattomiin markkinoiden odotellessa selkoa vaikeaan hallituskuvioon.

Osakkeiden arvoon vaalitulos ei sinänsä juurikaan vaikuttanut. ATX-yleisindeksi oli laskenut perjantaista 0,2 prosenttia, kun kaupankäyntiaikaa oli maanantaina pari tuntia jäljellä.