Keskusta etsii naisia eurovaaliehdokkaiksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keskustan puoluevaltuuskunta on hylännyt osan puoluehallituksen esittämistä kymmenestä eurovaaliehdokkaasta, koska heistä yksikään ei ollut nainen.

Kouvolassa kokoontunut valtuuskunta pudotti ehdokaslistalta kolme ehdokasta, joiden piirien valintakokouksesta on kulunut alle kaksi viikkoa.

Ulkopuolelle jäi tässä vaiheessa mm. Peräpohjolan piirin ehdokas, entinen europarlamentaarikko Seppo Pelttari.

Seitsemän edokkaaksi hyväksytyn joukossa ovat mm. EU-parlamentaarikot Paavo Väyrynen ja Kyösti Virrankoski sekä eduskunnan varapuhemies Mikko Pesälä.

Loput 15 ehdokkaastaan keskusta nimittää huhtikuussa. Puoluejohto vetoaa nyt piireihin, jotta ehdokasasettelussa toteutuisi sukupuolten tasa-arvo.

Keskusta vaatii lisää kotihoidontukea

Kouvolan kokouksessa hyväksyttiin myös poliittinen kannanotto, joka rakentuu pitkälti keskustan kiistellyn työreformiesityksen ympärille.

Lisäksi puoluevaltuuskunta vaatii seuraavaa hallitusta korjaamaan Paavo Lipposen johtaman nykyisen hallituksen virheet.

Niiksi keskusta lukee mm. kansaneläkkeiden perusosan ja maatalouden kansallisen tuen leikkaamisen.

Myös kotihoidontuki on keskustan mielestä palautettava vuoden 1995 tasolle ja avoinna olevat poliisien vakanssit täytettävä. Budjettiin pitäisi ottaa myös takaisin yksityisteiden kunnostamiseen tarvittava tuki, keskustan puoluevaltuuskunta vaatii.

Jos uusi hallitus toteuttaisi vaatimukset, se maksaisi keskustan laskelmien mukaan noin miljardin.

Keskusta tukee liittoutumattomuutta

Puoluevaltuuskunta haluaa, että Suomen turvallisuuspolitiikka perustuu jatkossakin sotilaalliselle liittoutumattomuudelle ja uskottavalle itsenäiselle puolustukselle.

Valtuuskunnan kannanoton mukaan Euroopan pohjoisten osien turvallisuus voi rakentua kestävästi vain sellaiselle yhteistyölle, johon osallistuvat Nato ja Venäjä, sotilasliittoihin kuulumattomat Suomi ja Ruotsi sekä omaa puolustustaan kehittävät Baltian maat.

- Suomi edistää turvallisuuttaan myös osallistumalla aktiivisesti rauhanturva- ja muuhun sotilaallisen yhteistyöhön mm. yhteisten harjoitusten kautta, keskusta katsoo.