1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ydinkoekieltoa puidaan Wienissä

Wienissä on alkanut kolmipäiväinen kansainvälisen ydinkoekieltosopimuksen seurantakokous.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin koolle kutsuman kokouksen tarkoituksena on nopeuttaa sopimuksen ratifiointia. Vuonna 1996 solmitun sopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut 154 ja ratifioinut 51 maata.

Sopimuksen voimaan astumiseen tarvitaan kuitenkin vielä 18 ydinvallan ratifiointi. Geneven ydinasekiellon kaikkien 44:n maan on allekirjoitettava ja ratifioitava sopimus, ennen kuin se astuu voimaan. Näistä 44:stä Intia, Pakistan ja Pohjois-Korea eivät ole vielä edes allekirjoittaneet sopimusta.

Yhdysvalloissa taas sopimuksen ratifiointi on kaatumassa republikaanien vastustukseen presidentti Bill Clintonin ankarasta kampanjoinnista huolimatta. Senaatin on määrä äänestää asiasta ensi tiistaina.

Yhdysvaltain lisäksi sopimuksen ratifiointia odotetaan vielä Algerialta, Bangladeshiltä, Chileltä, Kiinalta, Kolumbialta, Kongolta, Egyptiltä, Indonesialta, Iranilta, Israelilta, Venäjältä, Turkilta, Ukrainalta ja Vietnamilta.

Sopimus toisi täydellisen ydinkoekiellon

Voimaan astuessaan ydinkoekieltosopimus kieltää kaikki ydinräjäytykset niin ilmakehässä, maassa kuin avaruudessakin.

Uusi sopimus täydentää aikaisempia ydinkoesopimuksia. Vuonna 1963 solmittu sopimus kielsi räjäytykset ainoastaan ilmakehässä ja vuonna 1973 tehty sopimus rajoitti maan alla tehtäviä koeräjäytyksiä.