Yhdysvallat julkistaa salaisia asiakirjoja Pinochetista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat on luvannut julkistaa lisää salaisia asiakirjoja Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin vallanpidosta. Luettavaksi annetaan yli 1 100 dokumenttia vuosilta 1968 - 1978.

Ihmisillä on oikeus tietää, mitä Chilessä tapahtui, perusteli Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ilmoittaessaan keskustiedustelupalvelu CIA:n, liittovaltion poliisin FBI:n sekä ulko- ja puolustusministeriöiden arkistojen raottamisesta.

Monet dokumenteista koskevat sotilasjuntan räikeimpien ihmisoikeus-

loukkauksien vuosia 1973 - 1978.

Yhdysvallat antoi jo kesällä päivänvaloon 5 300 Chile-asiakirjaa ja on luvannut julkistaa viimeisetkin Pinochetin valtavuosia koskevat paperit ensi vuoden alkupuolella.

Britannia valmis luovuttamaan Pinochetin

Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin välttäneet suoranaisesti kommentoimasta brittiläisen tuomioistuimen perjantaista päätöstä.

Sen mukaan Pinochet voidaan luovuttaa Espanjaan vastaamaan syytteisiin ihmisoikeusrikkomuksista. Syytekohdista 34 koskee kidutusta ja yksi kidutukseen osallistumista.

Pinochetin asianajajien odotetaan valittavan päätöksestä, eikä Pinochetia voida karkottaa ennen kuin valitus on käsitelty. Se saattaa kestää jopa vuoden. Lopullisesti asiasta päättää sisäministeri Jack Straw.

Pinochet, 83, pidätettiin Espanjan pyynnöstä liki vuosi sitten hänen toipuessaan selkäleikkauksesta lontoolaisessa sairaalassa.