Ihalainen huolissaan poliittisesta vakaudesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen on huolissaan poliittisen vakauden säilymisestä ensi talvena, kun Suomen EU-puheenjohtajuus päättyy, presidentinvaalien kamppailu tiivistyy ja työmarkkinoilla on meneillään liittokierros.

Ihalainen korostaa Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa, että Lipposen hallituksen jatkaminen on entistä tärkeämpää liittokierroksen aiheuttaessa epävakautta työmarkkinoille.

Arvioiden mukaan hallitukseen vaikuttaa hajottavasti, jos kevät tuo mukanaan lakkoja ja palkkakilpailun.

Ihalainen keskittäisi hallitusohjelmassa sovitut ansiotulojen veronkevennykset pieni- ja keskituloisille.

- Ensi keväänä on riski, että palkkojen eriarvoisuus lähtee kasvuun liittokierroksella. Siksi ja työhön kannustavuuden takia veroratkaisujen pitäisi olla entistä vahvemmin pieni- ja keskipalkkaisia tukevia, Ihalainen toteaa.

Ihalaisen mukaan presidentinvaalien toiselle kierrokselle kaavailtu porvariyhteistyö ei saa rasittaa kansallisen talous- ja sisäpolitiikan vakautta.

Ihalaista huvittavaa keskustelu siitä, loppuuko hallituksen yhteistyökyky EU-puheenjohtajuuskauden päättyessä. Hän muistuttaa, että eurooppalaisen ja kansallisen talouspolitiikan yhteensovittaminen on jatkuva haaste, joka ei pääty puheenjohtajuuteen.