Portugalin sosialistipuolue vaalivoittoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Portugalin pääministerin Antonio Guterresin sosialistipuolue on voittanut maan parlamenttivaalit saamatta ehdotonta enemmistöä.

Puolue sai 43,99 prosenttia äänistä ja 113 maan 230 parlamenttipaikasta. Päävastustaja sosiaalidemokraatit putosi 83 paikkaan, kun marxistit paransivat 17 paikkaan.

Sosialisteilla oli vahvan talouskasvun siivellä povattu selvempää kuin yhden lisäpaikan voittoa. Vaalikampanjasta puuttui kuitenkin oma ilme, ja melkein 40 prosenttia äänestäjistä jäi vaalipäivänä kotiin.

Guterres tavoitteli enemmistöä

Pääministeri Guterres ilmoitti ennen vaaleja tavoitteekseen parlamenttienemmistön, mutta kokoaa nyt uuden hallituksen ilman sellaisen tukea.

Enemmistöhallituksen hän on luvannut tekevän pitkään perättyjä uudistuksia verotukseen, sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon sekä oikeusjärjestelmään. Yksityiskohdista hän ei kuitenkaan ole puhunut.

Myös nykyinen hallitus on saanut harjoittaa budjettipolitiikkaansa opposition hätistelemättä, sillä EU:n yhteisvaluutan euron aattovuosina Portugalin vakaus on ollut yhteinen tavoite.