1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Clinton puolustaa ydinkoekieltoa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on jälleen vedonnut maan senaattiin, jotta se ratifioisi kansainvälisen ydinkoekieltosopimuksen.

Jos senaatti hylkää sopimuksen, Yhdysvallat on vaarassa menettää johtavan asemansa kansainvälisessä politiikassa, Clinton varoitti lauantaisessa radiopuheessaan.

Republikaanienemmistöisen senaatin odotetaan äänestävän sopimuksen ratifioinnista ensi tiistaina. Äänestyksessä ratifiointi näyttää olevan kaatumassa republikaanien vastustukseen.

Clinton viittasi puheessaan Intiaan ja Pakistaniin, jotka eivät vielä ole allekirjoittaneet sopimusta, mutta ovat ilmoittaneet tekevänsä sen jos Yhdysvallat näyttää esimerkkiä ja ratifioi sopimuksen.

- Nyt tarvitaan aloitteellisuutta jotta voimme turvata etumme ja edistää rauhaa maailmassa, vetosi Clinton.

Clinton on viime päivinä kampanjoinut ydinkoekiellon puolesta. Lauantaina valkoiseen taloon oli kutsuttu valikoitu joukko vaikutusvaltaisia tiedemiehiä ja puolustusvoimain edustajia keskustelemaan ydinkoekiellon merkityksestä. Mukana oli mm. yhdeksän Nobel-palkinnon saanutta tiedemiestä.

Senaatti päätti republikaanien äänin viime tiistaina äänestää ydinkoekiellon ratifioinnista viikon sisällä. Clinton on sanonut nopean aikataulun olevan republikaanien keino romuttaa sopimus, ja hän on vaatinut pidempää keskustelua asiasta. Kädenväännön mahdollisesta äänestyksen siirtämisestä odotetaan tiukentuvan alkuviikosta.

Kaikkiaan 154 maata on allekirjoittanut sopimuksen, mutta vain 26 maata on tähän mennessä ratifioinut sen. Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen ensimmäisten joukossa vuonna 1996.