Britannia muuttaisi luovutussääntöjä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannia esittää Tampereen huippukokoukselle EU:n sisäisistä luovutusoikeudenkäynneistä luopumista. Tarkoituksena on estää vakaviin rikoksiin syylistyneiden mahdollisuus paeta toiseen EU-maahan tuomiota karkuun.

Britannia ehdottaa Tampereen huippukokoukselle tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistyneiden hankalista ja aikaavievistä luovutusoikeuden- käynneistä luopumista.

Ehdotuksen mukaan EU-viranomaisen olisi pidätettävä ja luovutettava rikollinen tuomittavaksi toiseen EU-maahan heti, kun hänestä on annettu syyttäjän ns. EU-määräys.

Yksin Britannia on jo tänä vuonna esittänyt noin 200 luovutuspyyntöä. Yhden tapauksen käsittely voi kestää vuosia.

Ehdotus koskee vain talous-, huumausaine-, rahanpesu- ja omaisuusrikoksiin syyllistyneitä. Siten esimerkiksi poliittisin motiivein joku maa ei voi vaatia ketään luovutettavaksi.

Esimerkiksi Irlanti on toistuvasti kieltäytynyt luovuttamasta Britanniassa pommi-iskuihin epäiltyjä tuomiolle. Myös Ranskan ja Hollannin oikeislaitokset ovat suhtautuneet kielteisisti luovutuspyyntöihin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vastustaneet muutosta maiden oikeusjärjestelmien erilaisuuksien vuoksi. Toisaalta esitys pakottaisi yhtenäistämään mm. lakeja ja syytettyjen kohtelua koskevia sääntöjä.

Myös useita kuukausia käynnissä ollut Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin luovutusoikeudenkäynti olisi ratkennut, kun uusi sääntö olisi mahdollistanut välittömän luovutuksen.