Sotatilalait voimaan Pakistanissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakistanissa tiistaina vallan kaapannut armeija on julistanut maahan hätätilan. Samalla maan parlamentti on hajoitettu.

Hätätilan myötä maassa on vallassa sotatilalait ja kaikki toimeenpanovalta on keskitetty armeijan komentajan Pervez Musharrafin käsiin.

Silminnäkijöiden mukaan maan pääkaupungin Islamabadin yllä lensi hävittäjiä hätätilajulistuksen jälkeen.

Aiemmin torstaina armeija sulki maan parlamenttirakennuksen ja asetti useita ihmisiä, mm. maan sisäministerin kotiarestiin.

Armeija sanoi torstaina tehneensä vallankaappauksen, koska se halusi suojella kenraali Pervez Musharrafin henkeä. Armeijan mukaan maassa oli tekeillä salaliitto Musharrafin surmaamimeksi.

Tilanne Pakistanissa oli torstaina melko rauhallinen, vaikka parissa kaupungissa järjestettiinkin syrjäytettyä pääministeriä Nawaz Sharifia (kuvassa) tukevia mielenosoituksia. Poliisin kerrotaan pidättäneen useita ihmisiä.

Maailman reaktioita Pakistanin kaappaukseen

Maailmalla on vaadittu voimakkaasti Pakistanin armeijaa luopumaan vallasta ja palauttamaan demokratia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International toivoo, että vallankaappaus toisi esiin Pakistanin demokraattisia elementtejä.

Järjestö on vedonnut Pakistanin vallanpitäjiin syrjäytetyn pääministerin Nawaz Sharifin turvallisuuden takaamiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Britannian pääministeri Tony Blair toivovat, että demokratia Pakistanissa palautettaisiin mahdollisimman pian.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on tuonut esiin huolensa, että vallankaappaus nostaa alueella esiin uudenlaisia epävakaustekijöitä.

Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy sanoo, että Kanada leikkaa vallankaappauksen vuoksi kehitysapuaan Pakistanille.