Hyppää sisältöön

Jopa 10 miljoonaa luottokorttitietoa rikollisille

Neljä suurta luottokorttiyritystä varoittaa asiakkaitaan siitä, että luottokorttitietoja on voinut vuotaa rikollisten käsiin Yhdysvalloisa. Joidenkin arvioiden mukaan vuoto saattaa koskea jopa yli kymmentä miljoonaa ihmistä. Tietovarkaus koskee MasterCardin, Visan, American Expressin ja Discoverin sekä joidenkin pankkien asiakkaita. Rikoksesta epäillään keskiamerikkalaista rikollisjengiä.

Luottokorttiyhtiöiden mukaan luottokorttitietoja on saattanut vuotaa rikollisten käsiin viime kuukausina Yhdysvalloissa. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhtiöt itse eivät ole antaneet arviota siitä, kuinka monen kortin tiedot on saatettu anastaa.

Tutkimusyhtiö Gartnerin analyytikon Avivah Litanin sekä tietomurrosta ensimmäisenä kertoneen Krebs on Security -nettiblogin mukaan jotkut asiantuntijat kertovat, että jopa yli kymmenen miljoonan luottokortin tiedot on voitu varastaa. Jotkut asiantuntijat puolestaan epäilevät luvun olevan selvästi pienempi.

Luottokorttiyhtiöiden mukaan vuoto on tapahtunut "kolmannen osapuolen" palvelimilla, ei niiden sisäisissä järjestelmissä. Luottokorttimaksuja välittävä Global Payments sanoo havainneensa, että sen järjestelmään oli tunkeuduttu luvattomasti. Asiasta on käynnistetty tutkimus.

Gartnerin Litan kertoo vaikuttavan siltä, että varkaat ovat saaneet luottokorttien numerot tietoonsa murtautumalla newyorkilaisen taksiyhtiön ja parkkitalon palvelimille. Ryöstäjät ovat ilmeisesti tallentaneet tietoja kuukausien ajan ennen kuin ovat alkaneet käyttää tietoja väärin.

- Suosittelen kaikkia New Yorkissa taksissa luotto- tai debitkortilla viime kuukausina maksaneita tarkistamaan tilitietonsa mahdollisten väärinkäytösten varalta, neuvoi Gartner Research -teknologiayrityksen apulaisjohtaja Avivah Litan.

Luottokorttiyhtiöt vakuuttavat, etteivät asiakkaat joudu rikollisten luottokorttiostosten maksajiksi. Yhtiöt ovat varoittaneet amerikkalaispankkeja sekä lähettävät varoituksen niille asiakkailleen, joiden luottokorttitietojen epäillään olleen varastettujen joukossa.

.