Gustav saavutti Yhdysvaltain rannikon

Hirmumyrsky Gustavin ulkoreuna on saavuttanut Yhdysvaltain Meksikonlahden rannikon, Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle. Rankkasade ja myrskytuulet ovat alkaneet piiskata New Orleansin kaupunkia, jonka asukkaista enemmistö on paennut uhkaavan myrskyn tieltä.

Ulkomaat

Kansallisen hurrikaanikeskuksen meteorologi Patricia Wallace kertoi AFP:lle, että myrskyn ulkoreuna on jo Mississippijoen suiston yllä ja etenee kohti New Orleansia. New Orleansin itäosista on jo kantautunut tietoja sähkökatkoksista. Hirmumyrsky Gustavin keskuksen odotetaan iskevän maihin kuitenkin vasta myöhemmin maanantaina.

New Orleans muuttui aavekaupungiksi

Lähes kaksi miljoonaa ihmistä on lähtenyt Yhdysvaltain etelärannikolta pakoon lähestyvää hirmumyrsky Gustavia.

Louisianassa New Orleansin kaupungin pakkoevakuointi alkoi sunnuntaiaamuna kello kahdeksan paikallista aikaa ja jatkui koko päivän.

New Orleans muuttui päivän mittaan aavekaupungiksi. Pormestari Ray Nagin sanoi sunnuntaina, että 327 000 ihmistä on jättänyt New Orleansin piirikunnan. Naginin mukaan arviolta 10 000 ihmistä on jäänyt alueelle ja aikoo selviytyä siellä myrskyn ajan.

New Orleansin kaupat, ravintolat ja hotellit sulkivat ovensa ja talojen ikkunat suojattiiin laudoin ja levyin. Kaupungin kaduilla partioivat kansalliskaartin sotilaat, jotka vartioivat asuntoja ja liikkeitä ryöstelijöiltä.

Valtavia tuhoja aiheuttaneen hirmumyrsky Katrinan jälkeen New Orleansissa vallitsi kaaos, jota rikolliset käyttivät häikäilemättä hyväkseen.

- Ryöstäjät passitetaan suoraan vankilaan. Tällä kertaa he eivät selviä ilman rangaistusta, New Orleansin pormestari Ray Nagin jyrisi.

Ei hätäpalveluita myrskyalueelle jääville

Ray Nagin sanoo, että kaupunkia kohti tuleva Gustav-myrsky on "kaikkien myrskyjen äiti" ja kaikk,i jotka eivät noudata evakuointimääräyksiä, jäävät oman onnensa varaan.

Naginin mukaan New Orleans ei tarjoa hätäpalveluita niille, jotka päättävät jäädä kaupunkiin. Tällä kertaa ei järjestetä myöskään yleistä suojaa kuten kolme vuotta sitten hirmumyrsky Katrinan aikaan Superdome-stadionilla. Pakkoevakuoinnin alettua kaikki kotinsa ulkopuolelta tavatut voidaan pidättää.

Evakuointipäätöksen lisäksi presidentti George W. Bush ehti jo perjantaina julistaa poikkeustilan Louisianan ja Teksasin osavaltioihin. Päätös antaa viranomaisille oikeuden muun muassa määrätä evakuoinneista.

Myrskytuulet laantuneet

Karibianmerellä hirmumyrsky on heikentynyt siirryttyään Kuuban yltä Meksikonlahdelle. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Gustav luokitellaan nyt kolmannen asteen myrskyksi, jossa myrskytuulet puhaltavat alle 58 metriä sekunnissa. Hurrikaanikeskus ei usko, että Gustav kasvaa enää nelosluokan myrskyksi ennen rantautumistaan Yhdysvaltoihin.

Gustavin ennustetaan iskevän Yhdysvaltojen rannikolle myöhään maantaina tai tiistain puolella. Hurrikaanin tarkka reitti on vielä epävarma: sen ennustetaan rantautuvan jossakin Mississippin osavaltion länsiosien ja Teksasin itäosien välillä.

Sitä ennen Gustav liikkuu Meksikonlahdella, jossa on laajaa öljyn- ja kaasuntuotantoa.

Tulvia ja sähkökatkoja

Lauantaina myrsky iski Kuuban länsiosiin, joissa hurrikaani teki massiivista tuhoa. Pinar del Riossa tuuli repi katon irti tuhansista taloista ja vesi nousi paikoin talojen kattojen tasolle. Sähköt olivat sunnuntaina poikki koko läntisessä Kuubassa, mukaanlukien 2,2 miljoonan asukkaan pääkaupungin Havannan.

Viranomaisten mukaan kymmeniä ihmisiä loukkaantui myrskyssä, mutta kenenkään ei ole kerrottu kuolleen.

Kuuban neljästä läntisestä maakunnasta evakuoitiin myrskyn tieltä yli 250 000 ihmistä. Aiemmin Gustav pyyhkäisi yli Caymansaarten, joilla voimakkaat tuulet kaatoivat puita ja repivät sähkölinjoja. Dominikaanisessa tasavallassa, Haitilla ja Jamaikalla hurrikaani surmasi 77 ihmistä.

Reuters, AFP, AP, DPA, YLE Uutiset