1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ei kiellä vaaralliseksi epäiltyä BPA-kemikaalia

Vaatimus vaaralliseksi epäillyn, muoveissa käytettävän kemikaalin kieltämisestä on kaatunut Yhdysvalloissa. Bisfenoli-A:n eli BPA:n kieltämistä ruoka- ja juomapakkauksissa vaadittiin kansalaisadressissa, mutta viranomaiset eivät pidä näyttöä vaaroista riittävänä. Muun muassa EU on kieltänyt BPA:n käytön lapsille tarkoitetuissa tuotteissa.

Kansalaisadressin BPA:n kieltämisestä ruoka- ja juomapakkauksista jätti ympäristönsuojelujärjestö Natural Resources Defense Council. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA kuitenkin totesi, että kemikaalin vaaroista ei ole riittävää tieteellistä näyttöä.

BPA:ta käytetään yleisesti muovien kovettamiseen ja sitä on esimerkiksi muovipulloissa, säilyketölkkien sisäpinnoilla, cd-levyissä, kassakuiteissa ja hammaspaikoissa. BPA:ta imeytyy ruokaan ja ihmisten elimistöön, ja joidenkin tutkimusten mukaan se aiheuttaa mm. syöpää sekä lisääntymisongelmia ja häiritsee hormonitoimintaa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan tutkimustulokset on saatu käyttämällä koe-eläimiä eikä niitä voi suoraan soveltaa ihmisiin.

Ainakin EU, Kanada, Kiina ja viisi muuta maata ovat kieltäneet bisfenoli-A:n käyttämisen lapsille tarkoitetuissa tuotteissa, kuten tuttipulloissa.