1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aril Edvardsen on kuollut

Norjalainen saarnaaja ja evankelista Aril Edvardsen on kuollut. Hän kuoli Mombasassa sydänsairauteen.

Ulkomaat
Haminan Lätisenoja
Haminan LätisenojaYLE

Edvardsen oli norjalainen saarnaaja, evankelista ja tunnettu karismaattinen kirkollinen vaikuttaja. Hän perusti lähetyssäätiö Troens Bevis Verdens Evangeliseringin vuonna 1965 ja toimi sen johtajana. Häntä pidetään eräänä Norjan kansainvälisesti tunnetuimmista evankelistoista.

Vuonna 1960 Edvardsen koki saaneensa kutsumuksen Jumalalta aloittaa maailmanlaajuinen evankeliointityö. Hän perusti organisaation nimeltä Troens Bevis Verdens Evangelisering vuonna 1965. Edvardsenin toiminnalle on alusta lähtien ollut tunnusomaista kansainvälisyys ja tavoitteellisuus. Hän on järjestänyt suuria hengellisiä evankeliointitapahtumia, perustanut paikallisia seurakuntia, tukenut muita evankelistoja, sekä järjestänyt saarnaajille suunnattuja seminaareja ja konferensseja.

Kvinesdalissa sijaitseva Sarons Dal -keskus on kasvanut jatkuvasti ja sinne on rakennettu suuria kokoustiloja, kirjapaino, kirjekoulu, raamattukoulu sekä kansainvälinen mediakeskus. Hän toimi myös kansainvälisen Church Growth International -järjestön johtokunnassa vuodesta 1981 saakka, Lausanne-komiteassa sekä Det Norske Bibelselskapin valittuna edustajana.

Troens Bevis -järjestö pitää yllä noin 1000 lähetyssaarnaajaa sekä lähettää 24 tuntia vuorokaudessa omaa satelliittitelevisio- ja internetohjelmaa Sarons Dalista käsin.

Edvardsen on kirjoittanut noin viisikymmentä kirjaa sekä kirjekursseja joista muun muassa "uusi elämä" (norj. Det nye liv) -kirjekurssia on käännetty 60 kielelle.

Aril Edvardsen oli juuri päättänyt evankeliointikokoussarjan Zanzibarissa vaimonsa Karin kanssa ennen kuolemaansa. Heidän muutaman päivän mittaiseksi tarkoitettu lomansa päättyi kuitenkin Arilin sairastumiseen ja hänet vietiin sairaalaan lomakohteessaan Mombasassa, jossa hän kuoli sydänongelmiin[5]. Aril ja Kari Edvardsenilla on kolme lasta.

Erling Borgen ohjasi vuonna 2004 Edvardsenista elämänkerrallisen dokumenttielokuvan Himmelen revner (Taivas repeää), josta leikattiin erikseen 49 minuutin mittainen elokuvateatteriversio sekä 24 minuutin televisiodokumentti. Samana vuonna Håvard Rem kirjoitti Edvardsenin elämäkertateoksen Aril Edvardsen - et selvopplevd portrett.

Lähteet: Wikipedia

Lue seuraavaksi