Norja sai uuden hallituksen

Norjan uusi pääministeri Jens Stoltenberg on esitellyt keskusta-vasemmistolaisen hallituksensa kokoonpanon kuningas Haraldille.

Ulkomaat

Ulkoministeriksi nousi Jonas Gahr Stoere Stoltenbergin omasta työväenpuolueesta. Valtiovarainministeri on sosialistisen vasemmistopuolueen Kristin Halvorsen. Keskustapuolueen Odd Roger Enoksenista tuli öljy- ja energiaministeri. Puolustusministeri on työväenpuolueen Anne-Grete Stroem-Erichsen.

Ministereistä kymmenen on miehiä ja yhdeksän naisia. Ministerien keski-ikä on 44 vuotta. Stoltenberg esitteli hallitusohjelman torstaina. Siinä luvataan muun muassa lisää rahaa päivähoitoon, koulutukseen ja vanhustenhuoltoon. Lisäksi maa aikoo vetää Irakista siellä olevat noin 20 sotilasta. Viime kuun vaalit hävinnyt Kjell Mange Bondevikin porvarihallitus jätti eroanomuksensa perjantaina. Stoltenbergin hallitus on Norjan ensimmäinen enemmistöhallitus sitten 1980-luvun puolivälin. Tämä on myös sodan jälkeen ensimmäinen työväenpuolueen hallitus, jossa on mukana myös muita puolueita. Lisäksi sosialistinen vasemmistopuolue on ensi kertaa mukana hallituksessa. NRK, AP, DPA, Reuters, YLE24