1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Väyrynen syyttää Kiviniemeä vaalitappiosta

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Paavo Väyrynen syyttää puheenjohtaja Mari Kiviniemeä viime eduskuntavaalien vaalitappiosta. Väyrysen mukaan Kiviniemi pääsi hyvässä tilanteessa johtamaan puoluetta, mutta vaaleissa keskusta koki historiansa suurimman vaalitappion.

Paavo Väyrynen vieraili TV1:n Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Yle

Väyrynen sanoi TV1:n Ykkösaamussa lauantaina olevansa hyvin huolissaan keskustan tulevaisuudesta.

Väyrynen kertoi, ettei olisi edes harkinnut puheenjohtajaehdokkuutta, jos olosuhteet puolueessa olisivat normaalit. Puolueen kannatuksen viime aikaisen nousun Väyrynen arvelee johtuvan paljolti presidentinvaalikampanjasta. Vaalien yhteydessä hänen mielestään onnistuttiin yhdistämään puoluetta, sen aatteellista ja poliittista linjaa.

Tavoitteena suurin puolue

Paavo Väyrynen myönsi hymynkare suupielessä, että luopuminen 22 vuotta sitten vapaaehtoisesti keskustan johtotehtävästä oli hänen ainoa suuri virheensä. Tämän jälkeen puolueen linja muuttui vahingollisella tavalla. Väyrynen pettyi seuraajaansa, Esko Ahoon, joka ei kuunnellut vanhemman neuvoja.

Väyrynen arveli, että ellei hän olisi luopunut, koko Suomi ja Eurooppakin olisi nyt toisennäköinen. Suomen ja Ruotsinkaan EU-jäsenyys ei olisi ollut itsestäänselvää.

Nyt Väyrynen mainitsee maalikseen keskustan nostamisen suurimmaksi puolueeksi, ensin kunnallisvaaleissa ja sitten eduskuntavaaleissa.

Keskusta päätti järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen puheenjohtajuudesta. Väyrynen toivoo, että sääntöjä muutetaan vielä niin, että puolueen jäseneksi voi liittyä vielä äänestyspaikalla.

Irti eurosta

Kööpenhaminan valtiovarainministerikokous sopi EU:n kriisirahaston kasvattamisesta 800 miljardiin euroon. Tämä tarkoittaa Väyrysen mielestä myös suomalaisten veronmaksajien taakan tai ainakin riskin kasvua. Hän muistutti, että alun perin sovittiin, että pysyvä vakausrahasto on 500 miljardin suuruinen ja sen sisälle tulevat väliaikaisesta myönnettävät tuet. Nyt tuet laskteaan osittain yhteen ja kokonaissumma kasvaa.

Väyrynen toisti, että Suomen vieminen euroalueeseen, jopa perustuslakia rikkoen, oli paha virhe. Oman valuuttansa pitänyt Ruotsi on menestynyt paremmin. Väyrysen mielestä Suomen kannattaisi irrottautua euroalueesta, jos sellainen tilanne tarjoutuu. Euroopan unionista eroamista hän ei kannata.

Paljon puhutuista kampanjamukeista ei tehdä poliisitutkintaa, kertoi Väyrynen. Rikosilmoituksen perusteena oli epäily, että mukien tuotosta jää veroja maksamatta.