Hyppää sisältöön

Kahakoita puhkesi äärioikeiston mielenosoituksessa Tanskassa - kymmeniä pidätettiin

Århusissa äärioikeistolaisten mielenosoituksen ja sen vastamielenosoituksen yhteydessä on puhjennut kahakoita, kertoo Tanskan yleisradio DR. Poliisi pidätti 83 ihmistä ja keskeytti äärioikeistolaisten mielenosoituksen etuajassa antifasistien vastamielenosoituksen vuoksi.

Virkavalta pyrkii pitämään mielenosoittajien ryhmät erillään toisistaan. Kuva: DKDR

Tanskalaisen Politiken-lehden mukaan poliisi asettui mielenosoitusten väliin ja pyrki estämään nujakointia. Poliisin mukaan pienet antifasistien ryhmittymät pyrkivät yhteenottoon äärioikeistolaisten kanssa.

Osa mielenosoittajista heitteli pulloja ja yritti tunkeutua väkisin poliisin saartorenkaan läpi. Alustavien tietojen mukaan pidätetyt ovat juuri antifasistiseen mielenosoitukseen osallistuneita. Politiken-lehden mukaan 83 pidätettyä odottaa nyt vapautumista Tanskassa Århusissa.

Århusiin on kokoontunut äärioikeistolaisten ryhmien jäseniä eri Euroopan maista. Uutistoimisto AFP:n mukaan viralliseen mielenosoitukseen osallistui alle 200 äärioikeistolaista. Mielenosoituksella vastustettiin äärioikeistolaisten mukaan "islamisaatiota" Euroopassa.

Vastamielenosoitukseen sen sijaan osallistui 4 000 - 5 000 ihmistä. Poliisilla oli omien sanojensa mukaan hyvä yhteys molempien mielenosoitusten järjestäjiin, mutta tilanne kärjistyi ennen äärioikeistolaisten mielenosoitusajan päättymistä.

Poliisi seuraa tilannetta läpi yön

Politiken-lehden ja Tanskan yleisradion DR:n mukaan Århusissa on nyt jo rauhallista. Poliisi on kohottanut turvatoimia ja seuraa tilannetta vahvennetulla miehistöllä läpi yön.

Euroopan äärioikeiston tapaamisen Århusiin on järjestänyt tanskalainen DDL-järjestö, joka kiistää, että sillä olisi yhteyksiä uusnatseihin.

Århusiin saapui ennakkotietojen mukaan äärioikeistolaisia ainakin Britanniasta, Espanjasta, Puolasta, Saksasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Osa heistä on ollut Århusissa ja keskiviikosta lähtien.

Britannialainen EDL-järjestö on ilmoittanut pyrkivänsä perustamaan Euroopan laajuisen islamin vastaisen verkoston. Järjestön mukaan Tanskassa järjestettävä tapaaminen ja mielenosoitus vauhdittavat sen tavoitteita.