1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pavut ovat Ankkalinnan suosituinta ruokaa

Aku Ankan innoittamana on vastikään julkaistu keittokirja, joka kertoo Ankkalinnan monikulttuurisuudesta. Sarjakuvahahmojen ruokapöydässä tarjotaan niin alkuperäiskansojen ja köyhien uudisasukkaiden kuin urbaanien kaupunkilaisten antimia.

kulttuuri

- Monien Ankkalinnan asukkien perusateria on edelleen tölkillinen papuja, kertovat keittokirjan tekijät Antti Hulkkonen ja Sami Garam.

- Papujen merkitys on erittäin suuri. Koska Sepe ei saa koskaan kiinni possuja, hän syö papuja. Silloin kun rahat ovat loppu, Ankkalinnassa syödään papuja, nauraa Garam.

Ankkalinna, maaseutu ja Takametsä ovat Aku Ankkojen kulinaristia keskipisteitä. Takametsän asukeista intiaanit ovat tarjonneet myös suomalaisten popsittaviksi uuden välipalan, sillä popcorn levisi Pohjolaan osaltaan juuri Pikku Hiawathan esittelemänä.

Jokainen Aku Ankkansa lukenut on herkutellut mielessään omilla suosikeillaan. Ankkalinnan erikoisuuksia ovat Mummo Ankan piirakat ja kakut, jotka paistetaan koristeltuina.

Sami Garamin ikimuistettavin Ankkalinna-murkina liittyy legendaarisen piirtäjän Carl Barksin unohtumattomaan tarinaan.

- Vuonna 1973, jolloin Minä Aku Ankka -kirja oli juuri ilmestynyt, luin tarinan Nelikulmaiset munat. Tarinassa on nelikulmaisia munia ja nelikulmainen munakas. Toisessa tarinassa Aku taas kypsyttää hävittäjän piikissä olevan kalkkunan pelkällä kitkalla, muistaa Garam.

Kalkkunan ja maissin juhla-asema Mummo Ankan pöydässä juontaa juurensa jo 1600-luvulla vietettyyn kiitospäivän perinteeseen. Englannista saapuneet puritaanisiirtolaiset juhlistivat aterialla sadonkorjuujuhlaansa. Kiitospäivän aterian ääressä yhdistyvät siirtolaiset ja alkuperäiskansat, ja moderni yhteiskunta ja maaseutu kohtaavat.

- Tämä perinne näkyy hyvin monikulttuurisessa Ankkalinnassa, sanoo sarjakuvatoimittaja Antti Hulkkonen. Muutenkin amerikkalainen yhteiskunta on läsnä Ankkalinnassa.

- Amerikan alkuperäiskansoja edustava Pikku Hiawatha syö terveellisesti runsaasti kalaa ja marjoja. Ankkalinnan tunnetuin kasvissyöjä on kuitenkin Roope. Syynä ei ole eettisyys, vaan liharuokien kalleus, kertoo Hulkkonen.

Lähteet: Radion kulttuuriohjelmat

Lue seuraavaksi