Tietopöllö-palkinto Markku Löytöselle

Helsingin yliopiston kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen palkittiin perjantaina Turun kirjamessuilla Suomen tietokirjailijat -yhdistyksen Tietopöllö-palkinnolla.

kulttuuri

Vaikka vuosittain ilmestyvät kotimaiset lasten ja nuorten tietokirjat pystyy laskemaan sormilla, ei Löytönen usko kotimaisten tietokirjojen vähyyden johtuvan siitä, että tieteentekijät aliarvostaisivat kirjoittamista lapsille ja nuorille.

Suurempi syy on hänen mielestään tehtävän vaativuus.

- Lapsille kirjoittaminen vaatii aivan oman kirjoitustyylin. Tieteen popularisoiminen aikuisille on paljon helpompaa.

Löytönen sanoo joutuneensa opettelemaan kirjoitustaidon viisi kertaa.

- Asiatyyli koulussa, tieteellinen tyyli, tieteen popularisointi aikuisille, popularisointi lapsille ja oppikirjatyyli, hän listaa.

Into tietokirjojen tekoon lapsille edellyttää Löytösen mukaan erityistä kipinää. Hänelle sen antoivat omat lapset.

Kun he olivat pieniä, hän luki jokaiselle kolmelle lapselle oman ilta- ja aamusadunkin, jos aikaa riitti. Tutkimusmatkailijoita esitelleen Matka-arkun (1989) toimittaminen söi kuitenkin ajan satujen lukemiselta.

- Tekstiä editoidessani aloin kertoa kirjan tarinoita lapsilleni. He pitivät niistä, ja siitä syntyi ajatus tehdä oma kirja lapsille.

Tietopöllö-palkintoraati kiittelee Löytösen kirjoja huolellisesti ja asiantuntevasti tehdyiksi. Tarinoiden lisäksi myös kulttuurikuvaus ja piirroskuvat ovat pienintä yksityiskohtaa myöten todenmukaisia.

Parhaillaan Löytösellä on työn alla kirja tutkimusmatkailija Adolf Nordenskiöldistä.

STT